Ранните хора са напуснали Африка през Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

255 геномни последователности от египтяни и етиопци сочат, че най-вероятният маршрут на нашите предци е бил северният. © Luca Pagani
Димитър Димитров

Въпреки че учените са сигурни, че всички модерни човешки популации идват от Африка, все още остава неясен пътят, по който са минали, пише ScienceDaily.

Нови анализи на генома на хора, които живеят в момента в Етиопия и Египет, показват, че напускането на Африка е станало през Египет и миграцията е следвала по-скоро северния маршрут. Откритията, публикувани в American Journal of Human Genetics (AJHG), добавят съществено парче от пъзела на еволюционното ни минало.

За да разкрият пътя на миграцията на предците на днешните европейци и азиатци, която се е случила преди около 60 000 години, доктор Лука Пагани (института Wellcome Trust Sanger и университета Кеймбридж) и колегите му анализирали генетична информация от шест днешни популации, населяващи африканския североизток (100 египтяни и 5 етиопски популации, всяка представена от по 25 души).

Има два възможни пътя, по които може да са поели нашите предци: през днешен Египет и Синай, или през Етиопия – пролива Баб ел-Мандеб и Арабския полуостров, което е северният маршрут.

„В нашето изследване създадохме първия обширен комплект от геномни данни на североизточните африканци и наблюдавахме повече генетични прилики между египтяните и европейците и азиатците. Повече генетични, прилики отколкото имат етиопците с европейците и азиатците“, обяснява д-р Пагани. Оттам се предполага, че най-вероятно Египет е бил последната спирка преди напускането на Африка.

Освен че разкрили още една неяснота от нашето еволюционно минало, изследователите направили обширен публичен каталог на геномното разнообразие на етиопските и египетските популации. „Тази информация ще е изключително ценна за бъдещите медицински и антропологични изследвания в тези области“, завършва д-р Пагани.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори