Откриха останките на потопен през Втората световна война австралийски кораб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

SS Iron Crown преди да бъде потопен - National Library of Australia
Ивайло Красимиров

Товарният кораб „SS Iron Crown“ бил тежко натоварен с манганова руда, когато на 4 юни 1942 г го уцелва торпедо от японска подводница. Корабът потънал за около една минута. Загинали 38 души от 43 членове на екипажа.

Това се е случило преди 77 години, а сега австралийски учени откриха останките на кораба. Дългият 100 метра кораб се намира на около сто километра от бреговете на австралийския щат Виктория и изглежда сравнително добре запазен, споделят учените. Корабът е на дълбочина 700 метра под водата.

Сонарно изображение на потопения кораб на океанското дъно.

Корабът се намира твърде дълбоко, за да бъде изследван от гмуркачи. Използвани са сонари и специална подводна камера. Снимките показват, че носът на кораба е добре запазен, дори двете вериги на котвите и самите котви се намират на местата си.

От записите сега предстои да се сглоби панорамна снимка на целия кораб, която ще послужи и за законовата защита на находката. Исторически останки, които са по-стари от 75 години, попадат под специална законова защита в Австралия. На мястото на инцидента е планирана и панихида.

Петимата оцелели от „SS Iron Crown“ са успели със спасителни жилетки да се задържат на останки от кораба до спасяването им.

Между юни 1942 и 1943 по данни на японските военни архиви са били изпратени 13 подводници при изтачния бряг на Австралия. Те са потопили 22 кораба, а 194 души са били убити.

Източник: SPIEGEL ONLINE

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори