Текстови фрагменти на 300 години, открити в останките на кораба на Черната Брада

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров
Йо Хо Хо и бутилка ром, а книги?

Скорошното откритие не потвърждава дали пиратите са имали афинитет към четенето, но определено са използвали страници от книги, за да зареждат оръжията си. Доказателството са 16 малки парчета хартия, въстановени през 2016 г. от кални, затънали в тиня елементи от огнестрелни оръжия. Те са били възстановени от корабокрушението на „Отмъщението на кралица Ан“ –  флагманският кораб на един от най-известните британски пирати от 17-18 век, Едуард Тийч, по-известен като Черната Брада (Blackbeard).

Тези хартиени фрагменти, след три века прекарани под вода, са спасени от унищожение през 1996 г. и са съхранени в Северна Каролина в САЩ. Възстановени са в резултат на съвместинте усилия на Лабораторията за природни и културни ресурси в Грийнвил, Северна Каролина и учени от Университета Делауер.

w453-86829-fragment-de-texte-et-livre-d-origine„Тези парченца хартия и тъкани са открити в затворната камера на пистолет“, казва Ерик Фарел, куратор в Queen Anne’s Revenge Lab. Фрагментите са открити в задната част на пистолета, зад цевта и са използвани за по-добро уплътняване на механизма на експлозията по време на стрелба.

Учените обаче откриват, че отпечатаният текст все още е видим на седем от запазените проби. Предизвикателството да се идентифицира оригиналният текст само по няколко четливи думи е огромно.

Подобно на детективи, учените работят в продължение на месеци. Те успяват обаче да изолират няколко думи, като например „Хило“, град Перу, което им позволява да определят, че тези пасажи идват от първото издание на Пътуване към Южното море на капитан Едуард Куук, публикувано през 1712 година.

Историята описва експедицията, водена от английския капитан Ууд Роджърс, чиято кулминация е спасяването на шотландски моряк на име Александър Селкърк, намерен на остров Хуан Фернандес, където бил изоставен четири години и дванадесет дни. С други думи, това е историята, която ще бъде в основата на известния роман Робинзон Крузо, публикуван от Даниел Дефо през 1719 г.!

Това е първият случай в историята, в който се откриват книги на пиратски кораб.

Митичният пират Черната Брада

w453-86831-portrait-barbe-noireИзвестен като Черната брада, британският пират Едуард Тийч вероятно е роден около 1660 г. Твърди се, че имал образование, но също и ужасна репутация. Той украсявал брадата си с панделки и конопени финили и ходел запасан с дълъг нож и шест пушки, разказва историкът Филип Хродей, преподавател в университета в южен Бретан.

Черната Брада е безчинствал в района на Карибите и Атлантическия бряг на Северна Америка. Един от най-големите му документирани „удари“ е корабът „Конкорд“, натоварен с чернокожи роби. Черната Брада променя името му на „Отмъщението на кралицата Ан“, монтира му 20 оръдия и го превръща във флагман на своя флот с повече от 300 души екипаж.

С тази фрегата начело, той успява да завладее множество търговски кораби, които, разбира се, биват ограбени, опожарени и потопени. Едуард Тийч, за чиято глава е обявена огромна цена, е убит на 21 ноември 1718 г. от пратена по дирите му наказателна експедиция.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори