Откритие за Нобелова награда и път към теория на всичко

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

гравитационни вълни
C. Henze / NASA Ames Research Center
Антония Михайлова

Международната гравитационна обсерватория LIGO заяви в четвъртък за феноменалното откритие на гравитационните вълни. Тяхното откриване, според руския физик Михаил Городецки, отваря пътя към създаването на теория на квантовата гравитация и теория на всичко, обясняваща всички процеси във Вселената.

„Сдобихме се с „уши“, с които можем да чуваме Вселената. Не се шегувам – честотите на гравитационните вълни, регистрирани от LIGO, са фактически звукови – стотици херца, килохерца, те може да се трансформират в звук и да се слушат като чуруликането на птици“, казва авторът на откритието, научният директор на Руския квантов център и професор от МГУ Михаил Городецки.

Городецки и редица други руски учени, заедно с техни колеги от 14 други страни, участват в работата на международния проект LIGO – гравитационна обсерватория, която от 2000 година се опитва да открие гравитационните вълни. Гравитационните вълни са изкривяване на тъканта на пространство-времето, чието съществуване е предсказано от Алберт Айнщайн преди сто години в рамките на общата теория на относителността.

В рамките на този проект на територията на САЩ са създадени две гигантски „антени“ – два Г-образни лазерни интерферометъра с дължина на рамото по четири километра. В четвъртък ръководството на колаборацията LIGO потвърди разпространяваните от октомври миналата година слухове, че гравитационната обсерватория е успяла да открие следи от такива вълни.

„Сега имаме само два детектора, но дори с тях можем да определим масата на обектите, а по времето на задръжка – да оценим тяхното примерно положение на небето. За двете антени локализацията не е много добра – някаква дъга на небето, но когато напълно заработи третата Европейска гравитационна антена, с методи за триангулация можем да определим положението на източниците доста точно“, казва Городецки.

По думите му това ще позволи оперативно да се насочат към региона, откъдето идват гравитационните вълни, оптични и радиотелескопи за изследване на техните източници с традиционни методи.

„Освен това ние можем да проверим теорията на относителността на такова ниво на точност, което е недостъпно за другите методи, да проверим нови теории и възможно да се приближим към създаването на квантова теория на гравитацията и дори към теорията на великото обединение“, заключава физикът.

Гравитационните вълни са открити още преди пускането на LIGO

Откриването на гравитационните вълни е станало още преди научния старт на детектора LIGO – по време на инженерния цикъл на измервания, казва Леонид Прохоров от МГУ, който също участва в колаборацията LIGO.

„Много му провървя на проекта и откритието беше направено не по време на научното прогонване, по време на научния цикъл на измерване, а по време на инженерния цикъл“, разказва Прохоров.

Гравитационните вълни са регистрирани на 14 септември 2015 година в 5:71 часа лятно северноамериканско източно време на двата детектора близнаци на лазерната интерферометрична гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO-Laser Intergerometric Gravitational Observatory), разположени в Ливингстън, щата Луизиана, и Ханфорд, щата Вашингтон (САЩ).

Гравитационните вълни са резултат от сливането на две черни дупки, които имали маси 29 и 36 пъти по-големи от масата на Слънцето, а самото сливане е станало преди 1,3 милиарда години.

Проектът LIGO е система от два еднакви детектора, настроени за детекция на невероятно малки измествания от преминаването на гравитационни вълни.

Детекторите са разположени на 3000 км един от друг. Изследванията в LIGO се осъществяват в рамките на научната колаборация LIGO (LSC — LIGO Scientific Collaboration), от екипите на повече от 1000 учени от университетите на СЩ и 14 други страни.

По материали на РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори