Оумуамуа се търкаля из космоса, не се върти около оста си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествена импресия на междузвездния астероид Oumuamua. Снимка: European Southern Observatory
Ивайло Красимиров

Нали не сте забравили онзи наистина странен астероид с форма на пура, който беше открит да лети през нашата Слънчева система в края на миналата година? Това, което вече знаем е, че идва от много далече и е първият междузвезден астероид, наблюдаван някога от човечеството.

Събитието е толкова странно, а формата на астероида беше толкова необичайна, че някои учени смятаха, че всъщност обектът може да е чужда сонда. Тази идея до голяма степен бе отхвърлена, но историята на странната космическа скала се оказа още по-неочаквана, защото учени откриха, че астероидът очевидно се преобръща.

Дългата тясна скала, наречена Оумуамуа, в случай, че сте забравили, очевидно се е преобърнала от известно време преди да влезе в нашата Слънчева система, но изследователите забелязват това наскоро, благодарение на наблюденията на количество светлина, която обектът отразява към Земята. Изследването е публикувано в списание Nature Astronomy.

Изследователите все още не са сигурни какъв е произходът на Оумуамуа (Oumuamua), така че е невъзможно да се каже кога или как камъкът е започнал своето странно пътуване или е започнал да се върти по този начин, но те предполагат, че в произхода на астероида трябва да е бил замесен някакъв вид сблъсък.

Интересно е, че скалата се преобръща, вместо да се върти около хоризонталната си ос.

„В един или друг момент скалата е била част от сблъсък“, обяснява д-р Уесли Фрейзър от университета Queen’s. „Преобръщането всъщност причинява напрежение вътре в предмета и бавно, но постоянно премахва енергията от въртенето“, казва Фрейзър.

Откакто е забелязан за първи път, учените се опитват да дадат някакво обяснение защо Омуамуа изглежда така. Астероидът не прилича на никоя космическа скала, която някога сме виждали, като ранните предположения сякаш се фокусираха върху дългото му пътешествие през космоса, което бавно но постоянно е издължавало скалата и тя е придобила странната си форма докато лети към нашата Слънчева система.

Фактът, че всъщност астероидът се търкаля в космоса, а не се движи като летящо копие, изглежда че отхвърля тази теория. Във всеки случай става все по-ясно, че това е най-интересният и странен посетител, който някога човечеството е забелязвало в Слънчевата система.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори