Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът обеща: Роботите няма да убиват сами

3 декември 2012 г. в 08:50
Последно: 4 декември 2012 г. в 02:51

Американската армия, която бързо се въоръжава с най-нови бойни роботи, твърди, че всеки път, когато роботът трябва да убива хора, решението за откриване на огън ще се взема от друг човек.

Според изявлението на Пентагона американците не планират да изпращат в бой напълно автоматични машини, които самостоятелно ще решават да живее ли някой, или да умре.

Многобройните организации по защита правата на човка и отделни граждани се опасяват, че техническият прогрес в областта на робототехниката ще доведе до това бездушните машини да станат основен инструмент на войната. Това ще доведе до бързо разгаряне на конфликти и до повече човешки жертви.

За щастие поне публично Пентагонът се оправда и на 21 ноември зам.-министърът на отбраната Аштън Картър подписа инструкция по „минимизиране на вероятността и последствията от проблеми в работата на автономни и полуавтономни въоръжени роботи, които биха могли да доведат до непредвидими последствия”.

В документа ясно е описано, че решението за прилагане на оръжие трябва да се взема само от човек и в никакъв случай от самата машина. Освен това софтуерът за управление на смъртоносните роботи трябва да е максимално защитен от проблеми и странични намеси.

За да получат разрешение да открият огън, всички автоматизирани роботи трябва да се обърнат към оператора или към своя командир – човек. Командирът трябва да има възможност във всеки един момент от мисията да се намеси в действията на робота.

Ако които и да е от горните изисквания не бъдат изпълнени от производителите на роботи, то Пентагонът няма да ги купува и използва.

Новата военна инструкция е подписана символично преди американския празник – Деня на благодарността, когато американският президент помилва две пуйки. Получава се така, че Пентагонът е направил къде по-голям жест и е помилвал хора, които биха могли да станат беззащитни „пуйки” за бойните роботи.

За съжаление няма повод за радост. Пентагонът не е единствената организация, която закупува и използва бойни роботи. Например ЦРУ активно прилага безпилотни апарати за унищожение на терористи и гледната точка на американските спецслужби често силно се различава от подхода на военните.

Освен това някои безпилотни апарати, като например X-47B на самолетоносача USS Harry S. Truman, могат да унищожават предварително програмирани цели. Появилите се около тези цели мирни жители няма да бъдат пощадени от роботите.

Изображение на безпилотния апарат X-47B, който излита от самолетоносача USS Harry S. Truman. Американският флот тества софтуера на изтребителя, преди полетните му изпитания следващата година.
© Northrop Grumman

Последни изследвания на американски специалисти сочат, че операторите на безпилотните апарати, измъчени от многочасови наблюдения на мониторите, правят много грешки и понякога стрелят където им падне. Така че не може да се изключи, че масовото използване на напълно автоматични бойни машини ще донесе по-малко беди на мирното население от хилядите оператори, които прекалено често грешат.

По-скоро в бъдеще ще бъде прието решение за даването на „смъртоносни пълномощия” на роботите. Дори поради простата причина, че машините произвеждат огромно количество информация. Перспективните безпилотни летателни апарати за миг ще обхващат с „поглед” над 90 кв. км от повърхността и ще заснемат видео с обща продължителност около 80 години всеки ден. За да се разгледа цялата тази информация, ще бъдат необходими десетки хиляди оператори, работещи денонощно.

Така че с всяка година компютрите ще поемат все повече бойни задачи, а вземането на решение за откриване на огън ще стане формалност, основана на изводите на логиката на машината.

Източник: CNews

––

За някои страни по света войната е начин на живот. Познавате ли нейното лице?
Клипът не се препоръчва за деца и хора със слаби нерви.

Без коментар от МЕГАВСЕЛЕНА

 

Категории на статията:
Технологии