Планетата Х – екзопланета в Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Caltech/R. Hurt (IPAC)
Антония Михайлова

Астрономи от Швеция и Франция са установили, че Планетата Х (кандидат за девета планета в Слънчевата система) по-рано може да е била екзопланета, която Слънцето е захванала от съседна звезда.

Изследването е публикувано на сайта arXiv.org и е изпратено за публикация в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters, съобщава Lenta.ru.

В своята работа учените разглеждат сценарий, според който Планетата Х може да е била захваната от друга звезда в своя клъстер на раждане. В този подход Слънцето първоначално е било разположено в група от няколко хиляди млади звезди, между които с ниски скорости (около километър в секунда) са се движели няколко планети (или екзопланети).

Сценарият предполага едновременно изпълнение на три условия. Първо, захващането на Планетата Х от Слънцето трябва да е станало на около 150 астрономически единици от него (за да се избегнат смущенията от страна на пояса на Кайпер). Второ, екзопланетата трябва да се върти около друга звезда в клъстера на голямо разстояние от нея (сто астрономически единици). Това би позволило на Слънцето да преодолее влиянието на бъдещата Планета Х от нейното първо светило.

Третото условие предполага, че след захващането на екзопланетата от Слънцето се възпроизвежда сегашната динамична конфигурация на Слънчевата система. В проведените в рамките на задачата моделирания астрономите са установили, че всички три условия могат да се изпълнят и екзопланетата може да е захваната от Слънцето от друга звезда на съвременната хелиоцентрична орбита.

Астрономите смятат, че фазата на клъстер може да продължава около сто милиона години и това време е достатъчно за разпределяне на масивни и далечни планети (подобни на Нептун) между най-тежките звезди. По подобен начин според учените може да бъде обяснена природата на много транснептунови обекти в пояса на Кайпер (тоест разположени на разстояние от 30 до 55 астрономически единици от Слънцето).

По-рано астрономите съобщиха за откриването на кандидат за девета планета в Слънчевата система зад орбитата на Плутон. Тя представлява обект с размерите на Нептун, десет пъти по-тежка от Земята и се намира от Слънцето на максимално разстояние 600-1200 астрономически единици.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори