НАСА показа устието на пресъхнала река на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Алувиалната структура в кратера Сахеки на Марс. © NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Антония Михайлова

Автоматичната станция MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) е направила снимка на алувиалните структури на склона на кратера Сахеки на Марс. Според геофизиците той се е образувал от някога съществували потоци вода в устието на пресъхнала река, съобщава сайтът на НАСА, цитиран от Lenta.ru.

Снимката е направена на 23 януари 2016 година с помощта на камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на станцията MRO. Изображението ще бъде използвано от учените за определяне на динамиката на съществуващите в минало речни системи на планетата. Според учените алувиалната структура в кратера Сахеки се явява една от най-запазените на Марс.

На 28 септември 2015 година НАСА съобщи, че на планетата са открити реки – сезонно появяващи се потоци солена вода. Благодарение на някои хидратни соли (перхлорати) водата остава течна при температури от минус 70 градуса по Целзий. По-рано учените са откривали перхлорати на Марс, но за първи път ги намират в хидратирана форма.

Алувиалните структури представляват разновидност на релефа, формирана на Земята от потоци вода в устието на реки или временни потоци. Характерната им структура има форма на полуконус (ветрило) и се формира от отломки в резултат на скоростта на потока на водата.

В момента на орбита на Марс се намират пет станции. От тях три са американски – Mars Odyssey (от 2001 г.), MRO (от 2006 г.) и MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, от 2014 г.). На повърхността на Червената планета действат американските марсоходи Opportunity (от 2004 г.) и Curiosity (от 2012 г.). Марсоходът Opportunity е рекордьор по продължителност на работа, а Curiosity е най-тежкият планетоход (масата му е 900 килограма).

Към Марс сега пътува и руско-европейската станция ExoMars-2019, която включва орбиталната сонда TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационния десантен модул Schiaparelli. Станцията трябва да достигне Червената планета в средата на октомври 2016 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори