Положителният ефект от околосмъртния опит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Вярвате ли, че хората могат да напуснат тялото си и да левитират наоколо като отделило се съзнание? Вярвате ли, че в момента на смъртта хората виждат душите на починали близки, които им помагат да извършат преход в другия свят?

Независимо от нашата вяра у хората, които са били на границата на смъртта и са преживели подобни видения, протичат реални психологически изменения. В много случаи – положителни.

Агресивен алкохолик се превръща в добър човек

Д-р Брус Грейсън, психиатър от Вирджинския университет, който изучава паранормалните явления, казва пред The Epoch Times: „Като психиатър повече ме интересува не обяснението на околосмъртния опит, а ефектът от него, как той променя живота на хората.“

„Психиатрите и психолозите се налага да извършват упорита работа, за да накарат хората да изменят своя начин на живот. А след такива опити хората изцяло се преобразяват за миг – това е невероятно.“

Грейсън дава пример с алкохолик, който редовно биел своята жена, а след преживян околосмъртен опит изцяло се променил – престанал да пие и да издевателства над жена си, а след урагана Катрина дори заминал за Нови Орлеан, за да помага на пострадалите.

Околосмъртният опит се отличава при различните хора, но има някои общи черти. Хората виждат починали роднини, ангели или други свръхестествени същества, усещат лекота и еуфория и виждат своето физическо тяло отстрани.

Виденията на смъртния одър носят усещане за спокойствие

Д-р Ерлендър Харалдсон, професор по психология от Исландския университет, изучавайки паранормалните явления, провел допитване сред лекарите и медицинските сестри в САЩ и Индия, за да разбере какво преживяват пациентите на смъртния одър.

Хората често виждат починали близки, които им помагат да преминат в другия свят. След такива видения те умират спокойно и без чувство на страх.

Посттравматичен синдром

Даян Коркоран, полковник от американската армия в оставка, за 40 години служба в армията е чувала от войниците много околосмъртни опити.

Изследвания в САЩ, Германия и Австралия свидетелстват, че 4–15% от населението са изпитвали околосмъртни преживявания. Военнослужещите се срещат с този феномен много по-често. Според оценките на Коркоран, от 15% до почти 50% от военните са преживявали усещане за смърт.

Според Коркоран това явление трябва да се отчита при оказване на психологическа помощ на войниците, страдащи от боен посттравматичен синдром.

Синхроничност в психотерапията

Психиатърът Карл Густав Юнг е въвел термина „синхроничност“. Той обозначава удивлението, когато мисълта, възникнала в главата, се отразява в реални събития във външния свят. При това между тяп няма видима причинно-следствена връзка.

Д-р Бернард Бейтман, автор на изследвания за съвпаденията, отнася синхроничността към странните съвпадения.

Някои хора смятат такива съвпадения за знаци свише. Други са на мнение, че това е просто случайност и не им придават значение.

Но Юнг е използвал такива съвпадения, за да помага на хората да се замислят за вътрешното си състояние. Бейтман също смята, че изучаването на съвпаденията може да донесе полза в областта на психологията.

Влиянието на околосмъртния опит върху психиката

В книгата „Съзнанието извън тялото: доказателства и размишления“, публикувана този месец, са събрани научни изследвания на тема клинична смърт и извънтелесни пътешествия.

Нелсън Абро, изследовател на извънтелесните опити, бивш стажант в лабораторията по изследване на аномалии в Принстънския университет и един от авторите на книгата, пише: „Почти при всички хора, преживели околосмъртен опит, намалява или изцяло изчезва страхът пред смъртта… Почти всички хора с такъв опит (98%) започват да вярват в живота след смъртта.“

„Хората, преживели околосмъртен опит след опит за самоубийство, обикновено след това не правят нови опити… При повечето от хората (80% според друго изследване), преживели околосмъртен опит, възниква желанието да се грижат за другите и те придобиват нов смисъл в живота.“

Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори