Ползата от извънземните, или защо да осъществим контакт

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Независимо от продължаващото търсене на извънземен живот, вече разбрахме причините, поради които е по-добре да стоим далече от чужди цивилизации.

Някои от тях са сериозното взаимно замърсяване, възможността от негативна реакция на присъствието на извънземен живот и дори нахлуването на пришълци на Земята, предупреждава Стивън Хокинг.

Може ли хипотетичната среща с извънземните да донесе полза за нашата цивилизация?

Учени от НАСА, SETI и други организации смятат, че ДА!

В SETI повече от половин век търсят радиосигнали в Космоса в надеждата за извънземен контакт.

Но отговорът може да се променя в зависимост от разновидността на извънземните, с които се сблъскаме.

Марсоходът Curiosity продължава своите изследвания на Марс, за да изясни може ли там да живеят хора. Във всеки момент Curiosity може да открие микроорганизми или доказателства, че някога на Марс е съществувал живот.

Откриването на фосили на микроорганизми не може да послужи като еднозначно доказателство, затова учените провеждат собствени изследвания въз основа на информацията, подавана от марсохода. След това я анализират, вземайки за основа живота на Земята.

Дори в случай на находка споровете ще продължават много месеци и години. И чак при достатъчно количество доказателства НАСА ще направи официално изявление за съществуването на живот на Марс.

Фактически подобна ситуация вече се е случвала в началото на тази година. Геобиологът Нора Нофке от университета Олд Доминион във Вирджиния заяви, че между утаечните скали на Земята, формирани от микроорганизми, и тези в залива Йелоунайф на Марс има сходство. Но тази находка само позволява да се предположи (но не доказва), че преди около 3,7 млрд. години на студената марсианска повърхност е съществувал живот, пише сп. Astrobiology.

Табличка с послание за извънземните във вид на илюстрации на космическия апарат "Пионер".  © NASA

Табличка с послание за извънземните във вид на илюстрации на космическия апарат „Пионер“. © NASA

Ако открием живи микроорганизми на Марс, за хората на Земята нищо няма да се измени. Този въпрос веднага може да приеме политическа окраска и тогава ще трябва да се решава, ще продължават ли изследванията на Марс, или той ще бъде превърнат в нещо като резерват, пише SETI.

Но ако микроорганизмите на Марс приличат на земните, то ще е потвърждение на това, в което отдавна вярват учените – животът във Вселената е широко разпространен. Това ще помогне да се определи има ли подобен живот на други планети. Политиците и техните организации по защита на екологията могат да въведат международни норми, регулиращи контакта с такъв живот.

Откриването на микроскопичен живот ще определи стандартите, по които ще се държим спрямо по-голям и развит живот.

Норвегия открива секретни места за любители на пришълци

Уфо туризмът се ползва с все по-голяма популярност сред пътешествениците. Става дума за посещения на места, където са били забелязани или постоянно се забелязват неидентифицирани летящи обекти.

Тези места по света, както се оказва, са повече от предостатъчно. И особено много са те в Норвегия. Уфолози от цял свят не могат да разберат с какво тази страна привлича НЛО, тъй като тук летящи обекти с неизвестен произход се забелязват едва ли не всеки ден, а хиляди граждани на северната държава се кълнат, че поне веднъж са встъпвали в контакт с пришълци.

Сега властите на Норвегия са решили да дадат мощен тласък на уфо туризма и да открият за туристите места, обвити в извънземна мистика и загадки. Вече са създадени няколко уфотуристически дестинации.

А всичко започнало още през петдесетте години на миналия век, когато в медиите се разпространила сензационната информация за катастрофа на летяща чиния на остров Шпицберген и открити на мястото тела на пришълци.

Съобщавало се, че космическият кораб бил открит от военните през 1946 г. През 1952 година пък немската преса писала, че там се е разбило още едно НЛО и на мястото на произшествието са били открити телата на седем извънземни.

Още едно място в Норвегия, което се препоръчва за посещение от всички любители на неизвестното, е долината Хесдален, където НЛО редовно се наблюдават още от 30-те години на миналия век. Общо взето шансовете туристите да срещнат неидентифициран летящ обект в Норвегия са доста големи.

Ще има ли полза от срещата с развита чужда цивилизация?

Ако за известно време забравим за предупрежденията на Хокинг, който смята, че срещата с извънземните ще привлече на Земята космически конкистадори, контактът с развити цивилизации може да допринесе за развитието на науката.

Разбира се, това е възможно само в случай че те поискат да споделят с нас своите знания и нямат междузвездна политика от рода на онази в „Стар Трек“, която забранява обмяната на технологии и ограничава контактите с по-малко развити цивилизации.

В действителност, ако извънземните имат такава политика, то това обяснява защо досега не сме установили контакт с извънземен живот (т.нар. парадокс на Ферми – ако извънземните са разпространени по цялата галактика, защо не ги виждаме), се казва в статията „Ще навреди или ще помогне на човечеството срещата с извънземни“ в Acta Astronautica.

В статията са описани три възможни сценария за контакт с извънземна цивилизация, по-развита от човешката. Първият сценарий: те са настроени враждебно, вторият вариант – настроени са неутрално, не са заинтересувани от общуване с нас, а третият – прекалено са далече, представляват съвсем различна форма на живот, което прави общуването невъзможно, или пък умишлено се крият от нас.

Ако са настроени мирно и са заинтересувани от общуване, това може да донесе потенциално развитие за науката, помощ в защита от глобални катастрофи, съвети как да се решат проблеми на Земята и дори обогатяване във философски смисъл.

Развитите цивилизации може да знаят отговорите на въпроси, които вълнуват хората – откъде сме дошли, кои сме ние и накъде отиваме? Те могат да използват в своето общество по-издигната форма на икономика и политическа структура и могат да решат социални проблеми, които и до днес измъчват земляните.

Има и друга потенциална полза – обединение на човечеството. Това може да се случи, ако извънземните се окажат агресивно настроени. Тогава човечеството ще се обедини, за да противостои на заплахата.

„Възможно е да се нуждаем от световна заплаха отвън. Понякога си мисля колко бързо бихме забравили своите различия в случай на нападение от извънземни. И в същото време у мен възниква въпросът: възможно ли е чуждоземните вече да са сред нас? Какво може да е по-чуждо на всеобщото желание на хората от войната и заплахата от война?“, казва американският президент Роналд Рейгън пред ООН през 1987 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори