Саудитската мисия на капсулата на SpaceX ще включва първата жена арабски астронавт

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

МКС се намира на около 400 км над земната повърхност
Ивайло Красимиров

Мисията на Саудитска Арабия до Международната космическа станция следващата година на борда на капсула на SpaceX ще включва жена, която ще стане първата жена арабски астронавт в света, според Axiom Space, американската компания, която организира мисията за кралството.

Нито Axiom, нито саудитското правителство предоставиха името на жената астронавт, която ще бъде придружена от друг саудитец и двама американци като част от втората частна мисия на Axiom до космическата станция, планирана за началото на 2023 г.

Американски служител, запознат с мисията, каза, че пътниците на Ax-2 все още не са получили одобрение от председателстваната от НАСА комисия на международните партньори на космическата станция. Самоличността на астронавтите обикновено не се потвърждава публично, докато панелът не даде одобрение.

Ройтерс за първи път съобщи за сделката на Axiom със Саудитска Арабия в сряда и че мисията е планирана за началото на 2023 г. съгласно споразумение, подписано по-рано тази година.

Саудитска Арабия планира да изстреля двама астронавти до Международната космическа станция на борда на космическа капсула от SpaceX на Илон Мъск, превръщайки се в поредната нация от Персийския залив, която укрепва връзките си с частни американски космически компании, казват трима души, запознати със споразумението.

Източниците, говорещи анонимно, за да не обсъждат екипажа на мисията преди официалното й обявяване, казаха, че сделката е подписана частно по-рано тази година с Axiom Space от Хюстън, която организира и управлява частни мисии в космоса на американски космически кораби за изследователи и туристи.

Сделката предвижда двама саудитски астронавти да се возят на капсулата Crew Dragon на SpaceX до космическата станция за приблизително едноседмичен престой в началото на следващата година, казаха източниците. Саудитците ще бъдат първите от своята страна, които ще излязат в космоса на борда на частен космически кораб.

Axiom нямаше коментар. Длъжностни лица от Саудитската космическа комисия, космическата агенция на Рияд, основана през 2018 г., също не коментират засега.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори