Послание за „Озирис”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Arizona / Goddard Space Flight Center / NASA
Антония Михайлова

Американската аерокосмическа агенция обяви началото на строежа на космическия апарат OSIRIS-REx, който през 2016 година ще се отправи към астероида Бену и ще върне на Земята образец от неговата повърхност през 2023 година.

НАСА е решила да отбележи това знаменателно събитие с конкурс по избиране на съобщения и снимки, които ще полетят заедно с капсулата към това небесно тяло. Космическото „писмо в бутилка“ ще помогне на учените да оценят доколко точно човекът може да предсказва бъдещето на науката и технологиите.

„Днес ние напредваме в изучаването на космическото пространство с шеметна скорост. С нетърпение чакам 2023 година, когато ще можем да сравним очакващите ни в бъдещето успехи в усвояването на Космоса с прогнозите за следващите 10 години, които ще се отправят към астероида заедно с нашия апарат“, споделя мисли ръководителят на проекта OSIRIS-REx Данте Лорета от Аризонския университет в Тусон.

За провеждането на този конкурс НАСА е създала специален портал Asteroid Mission, на който предлага на всички желаещи да се „отправят“ към астероида заедно с „Озирис“. За тази цел е необходимо човек да се направи само няколко прости неща – да изпрати един или няколко туита с хаштаг #AsteroidMission, да опише в тях вижданията за това какви успехи ще постигне човекът в изучаването на Космоса в бъдеще или да публикува в Instagram скици на бъдещето.

„Пример за такова туит предсказание от 2014 година – ние готвим космически апарат за доставка на образци грунт от астероид, през 2023 година ще използваме астероиди в качеството на станции за зареждане за експедиции. Бихме се радвали, ако ние или наши приятели от мрежата успеем успешно да предскажем как ще работим в Космоса след 10 години“, добавя заместникът на Лорета – Едуард Бешор от Аризонския университет.

Конкурсът се провежда съвместно с друга социална акция – „Послание на Бену“. Тя беше обявена от НАСА и Планетологичното общество (независима обществена организация по популяризиране на науката и Космоса) през януари тази година. В нейните рамки на сайта на обществото има специална форма, в която всеки човек може да въведе своето име и фамилия, а те на свой ред ще бъдат качени от инженерите на НАСА на специален микрочип на борда на OSIRIS-REx.

Този чип ще се върне на Земята заедно с образците от повърхността на астероида и капсулата през 2023 година, което, както смята НАСА, ще позволи на всички участници в тази акция да казват, че са извършили пътешествие дотам и обратно. Ако някой се съмнява в този подвиг, агенцията съветва да се показва на такива хора сертификат за полета на Бену, който се изпраща на електронната поща след регистрацията.

Резултатите от акцията и конкурса ще бъдат представени на 30 септември, когато комисия от участници в проекта и специалисти на НАСА ще изберат най-добрите предсказания и картинки от Instagram.

Мястото на капсулата е изключително малко и засега се планира избирането само на 50 текстови съобщения и снимки за полета към Бену. Както съобщава пресслужбата на Аризонския университет, инженерите ще сглобят не една, а две космически „бутилки с писма“. Те ще представляват микроскопични силициеви пластини с дължина и ширина един дюйм (2,5 см), на които ще бъдат гравирани избраните съобщения и картинки.

Първата междупланетна капсула ще бъде поставена на самия космически апарат, а втората – върху контейнера с астероидния грунт. Както отбелязва Бешор, подобни ограничения по обем и количество на съобщенията няма да са характерни за проекта по събиране на имена на „пътешественици“ до Бену.

Както казва той, „вече сме събрали почти 350 000 имена в рамките на кампанията. Целта ни е да стигнем до 500 000 имена към края на септември, но разбира се, бихме искали значително да надминем тази цифра“.

Сондата OSIRIS-REx е първият „пробен камък“ на НАСА в изучаването на геологията на астероидите и доставката на образци от тяхната повърхност на Земята. За първи път идеята се зародила в космическата агенция на САЩ през 2004 година, доста преди появата на амбициозния проект ARM по захващане и доставка на астероид край Луната, за част от който „Озирис“ се смята днес.

Бюджетът на астероидния „бог“ е доста скромен – само 800 милиона долара, от които по-голямата част ще отидат за поддържане на земната част на програмата.

Проектирането и сглобяването на OSIRIS-REx ще излезе толкова евтино на НАСА, тъй като той ще бъде построен на базата на вече отработена платформа, използвана на марсианската орбитална сонда MRO.

Общо на борда на този космически апарат ще бъдат монтирани шест научни инструмента, включително спектрографи, инфрачервени камери и алтиметри, които ще помогнат на „Озирис“ да състави геоложка карта на астероида и да избере място за кацане и събиране на образци.

По сегашните планове на НАСА стартът на сондата ще се състои след две години – на 3 септември 2016 година. Три години апаратът ще пътешества към астероида, който до миналата година се наричаше 1999 RQ36.

За привличане на внимание към мисията НАСА проведе конкурс сред деца и го преименува на Бену – магическа птица от древноегипетската митология, която живее в сърцето на Озирис и олицетворява възкресението и прераждането.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори