Последният общ прародител на човека и маймуните разочарова учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Marta Palmero / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Антония Михайлова

Палеонтолози откриха в Испания нов кандидат за ролята на последен общ прародител на гибоните и други низши маймуни, примати и човека, който е бил неочаквано малък – масата му не е превишавала 4-5 килограма, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

„Историята на произхода на гибоните продължава да е загадка за нас поради липса на фосили, и досега повечето от нашите колеги смятаха, че последният общ прародител на хората и гибоните е бил голям примат, както и всички останали хуманоиди, никой не се съмняваше в автентичността на останките. Нашето откритие изцяло преобръща тази представа“, казва Давид Алба (David Alba) от Автономния университет на Барселона (Испания).

Алба и колегите му острили нов кандидат за ролята на най-древния прародител на всички примати и гибони, провеждайки разкопки в околностите на Елс Осталетс де Перола в северната част на Каталуния, където има скали, формирали се в миоцена преди 12-8 милиона години.

През 2011 година екипът на Алба откопал тук няколкостотин фрагмента кости на малки примати, 70 от които били събрани в частичен скелет, състоящ се от череп, части от лапи, зъби и няколко добре съхранени стави.

Изучавайки неговата анатомия, учените с учудване открили, че си имат работа със същество, което едновременно прилича на гибоните маймуните и на предполагаемите предци на хоминидите – горили, шимпанзета, орангутани и хора. Възрастта му, съдейки по околните вкаменелости, е 11,5 млн. години.

 

Част от челюст на Pliobates cataloniae. © Institut Català de Paleontologia Miquel Crusfont (ICP)

Част от челюст на Pliobates cataloniae. © Institut Català de Paleontologia Miquel Crusfont (ICP)

Самката на тези маймуни, получила официалното научно име Pliobates cataloniae и прозвището Евлалия в чест на светицата покровителка на Барселона, имала доста скромни размери – масата ѝ не превишавала пет килограма, а дължината ѝ била по-малко от метър. Съдейки по характера на микропукнатините върху зъбите, Евлалия се е хранила с плодове и друга мека храна.

Мозъкът ѝ също бил малък – обемът на черепа не превишавал 69-75 куб. см. Това говори, че интелектуалните ѝ способности са били доста ниски и не са превишавали нивото, което демонстрират макаците днес. Тази маймун се е движила бавно, съдейки по нейната анатомия, но доста ловко.

Всичко това е станало голяма изненада за Алба и колегите му, които очаквали последният общ прародител на гибоните и приматите да е голямо животно, както и другите изкопаеми хоминоиди. Това, че нашите предци са били малки, изцяло противоречи на историята на еволюцията на древните хоминиди и хоминоиди.

Освен това предците на всички човекоподобни маймуни са приличали повече на гибона, отколкото на шимпанзето и други хоминиди, което преобръща всички теории на еволюцията на всичките ни далечни предци, издигнати в последните години.

Освен това откриването на Евлалия хвърля сянка върху т.нар. проконсули – по-древни и големи маймуни, претендиращи за ролята на последния общ прародител на маймуните и хоминоидите. Много други древни маймуни, подобни на проконсули, също вероятно ще загубят статута на „звено на еволюцията“ на човечеството, заключават учените.

РИА Новости

Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори