Постоянно изчезващият остров

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

изчезващият остров
Карта от 1846 г., на която се вижда о-в Бермеха. Wikipedia
Димитър Димитров

През 70-те години на миналия век остров Бермеха служил като маркираща граница за икономическата зона на Мексико. Само двадесет години по-късно островът изчезнал безследно.

Всъщност не изчезнал само островът. Загубили се и документи, отнасящи се до договорености за крупни количества нефт. Това породило и конспиративни теории, според които Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е направило нещо, така че островът да изчезне от лицето на Земята. Тяхната цел била в крайна сметка всичкият нефт да попадне в ръцете на САЩ. Най-известната теория е, че ЦРУ всъщност е взривило острова, за да разшири икономическата зона на САЩ.

Островът е споменат отново в книга за мексиканските острови през 1998 г., но там напълно е пренебрегнат факта, че скорошна експедиция, търсеща загадъчното парче земя, не е намерила никаква следа от него.

За първи път за острова споменава Алонсо де Санта Круз, който изготвя списък на островите около Юкатанския полуостров през 1539 г. Точното му местоположение е посочено от Алонсо де Чавес през 1540 г. Чавес пише, че в далечината малкият остров има „светъл или червеникав отенък“. Оттам идва и името му Бермеха (червен). Според френскомексиканския картограф Мишел Колпа след 1844 г. островът е потънал на над 100 метра под повърхността.

Съществуват спекулации, че през 1997 г. мексиканското правителство е изпратило специалисти, които трябвало да локализират острова, но и те се върнали с празни ръце. Последвалата експедиция през 2009 г. също била неуспешна и тогава се появили мнения, че островът всъщност никога не е съществувал.

Но възможно ли е толкова много хора да са го виждали в продължение на няколко века и всички те да са се заблуждавали? Или пък евентуалното му стратегическо местоположение да е принуждавало няколко поколения да си измислят. Сигурно е само, че мистерията на остров Бермеха няма да бъде разкрита скоро.

Ancient Explorers

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори