Потвърдиха слаб сигнал от разпада на неизвестна частица на колайдера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

На Големия адронен колейдер потвърдиха слаб сигнал близо до 750 гигаелектронволта, който може да сочи разпад на тежка неизвестна частица на два гама-фотона. Находката може да свидетелства за съществуването а втори Хигс бозон, предсказван от разширенията на Стандартния модел.

Това стана известно в хода на пряко излъчване на пресконференцията на сайта на ЦЕРН, проведено от участващите в експеримента колаборации CMS (Compact Muon Solenoid) и ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS).

CMS и ATLAS са открили пик на сигнала на 750 гигаелектронволта. В първия експеримент локалната статистическа значимост се равнява на 2,6 стандартни отклонения, а глобалната статистическа значимост – на 1,2 стандартни отклонения.

Във втория случай локалната статистическа значимост е 3,6, а глобалната статистическа значимост се явява на 1,9 стандартни отклонения.

Необичайният пик според данните на  ATLAS.

Необичайният пик според данните на ATLAS.

На пресконференцията на Големия адронен колайдер учените разказаха за първите резултати от експериментите след рестартирането на ускорителя.

Във физиката на частиците откритието се смята за извършено, ако статистическата значимост е равна на пет стандартни отклонения (вероятността от грешка е равна на 0,00005 процента). Данните, получени от учените, в случай на потвърждение биха могли да означават наличието в природата на скаларна частица (например още един Хигс бозон) с маса около 750 гигаелектронволта и излизане на физиката извън пределите на Стандартния модел.

Дискусията за възможните резултати от експериментите на ускорителя напомнят обсъждането от 2011–2012 година преди и след публикуването на предварителните данни за откриването на подобна на бозона на Хигс частица и потвърждението а данните през 2013 година. Учените се готвят да продължат своите изследвания и да уточнят получените данни.

По-рано беше съобщено за откриването на следи от частица с маса 700 гигаелектронволта. Откриването на Хигс бозанан и потвърждението на Стандартния модел беше главна цел на първия етап от експериментите на ускорителя. Задачата на втория етап е търсене на нова физика (по-конкретно допълнителни бозони на Хигс, суперсиметрични частици и проява на скрити измерения).

Lenta.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори