Прашен дявол преследва Opportunity на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Марсоходът Opportunity е имал удоволствието да запечата невероятен прашен вихър на повърхността на Червената планета със своята бордова камера, съобщава НАСА.

Прашният вихър се явява атмосферно явление, което на нашата планета обикновено възниква в горещо време при нагряване на повърхността от слънчевите лъчи, когато възходящите потоци топъл въздух започват да се завихрят около една ос.

Такъв вихър, който се нарича също прашен дявол, има почти вертикална ос на въртене, височина от няколко десетки метра и време на съществуване от няколко секунди до няколко минути.

Ако въртенето протича с голяма скорост, вихърът повдига от повърхността малки предмети от рода на прах, пясък или камъни, благодарение на което може да бъде забелязан.

Прашни дяволи се срещат и на Марс. За първи път това явление е било заснето на Червената планета в хода на програмата „Викинг“ още през 70-те години на миналия век.

Марсианските прашни вихри могат да бъдат 50-пъти по-широки и 10 пъти по-високи в сравнение със земните и представляват заплаха за марсоходите.

На 31 март 2016 година, в края на 4332-рото марсианско денонощие от своята работа на Червената планета, Opportunity е запечатал извънземния прашен дявол по време на движение по билото Кнудсен.

Обикновено прашните бури на Марс бушуват през лятото. Според изчисленията някои „прашни дяволи“ развиват скорост до 70 км/ч.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори