Най-добрата снимка на кометата Чурюмов–Герасименко

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA/Rosetta/NavCam
Антония Михайлова

Макар че спускаемият апарат „Фила“ (Philae) вече повече от година не подава признаци на живот, автоматичната междупланетна станция „Розета“ (Rosetta) неудържимо продължава своя път заедно с кометата Чурюмов-Герасименко и изпраща нови великолепни снимки.

Снимката е направена на 27 март 2016 година с камерата NAVCAM, когато „Розета“ се намирала на разстояние 329 километра от ядрото на кометата. Самата комета 67Р/Чурюмов-Герасименко се е намирала на разстояние 400 милиона километра от Слънцето.

Изображението е получено под голям ъгъл – 159 градуса. По такъв начин в момента на снимката апаратът, кометата и Слънцето са се намирали почти на права линия. На изображението добре се вижда осветеното от Слънцето ядро на кометата, както и заобикалящата я кома.

По-рано ESA пусна интерактивна карта на кометата Чурюмов-Герасименко. Сайтът на проекта позволява да се види в детайли триизмерен модел на кометата, както и детайли о различните региони на нейната повърхност.

Кометата 67P/Чурюмов-Герасименко влезе в историята като първата комета, на която се приземило земно тяло. „Розета“ е мисия на Европейската космическа агенция с подкрепата на НАСА.

Кометата се върти около Слънцето по орбита, пресичаща орбитите на Юпитер и Марс, и се приближава, но не влиза в орбитата на Земята.

67P/Чурюмов-Герасименко е открита на 22 октомври 1969 година в обсерваторията на Алмати, СССР. Клим Чурюмов открива изображението на кометата при разглеждане на фотоплаки на други комети, направени от Светлана Герасименко на 11 септември 1969 година. Кометата носи името на своите откриватели.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори