Предизвикателството да „качиш“ хляб в космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Храната на астронавтите предизвиква интерес от десетки години. Сега стана ясно, че за първи път след повече от 50 години, на борда на Международната космическа станция ще бъда приготвен хляб, нещо считано за немислимо десетки години.

Хлябът е сред най-разпространените храни по света, но докато са в космическия кораб, астронавтите не могат да се хранят с него. През 1965 г. опитът на Гюс Грисъм и Джон Янг да се хранят с хляб на борда на Gemini 3 едва не предизвика авария. Трохите от хляба се разлетяха в кабината и имаше сериозна опасност да влезнат в някои от уредите и да блокират дейността им. Тогава бе взето решение, вместо хляб на борда да се използва нещо като ливански хляб или тортия, с плътна консистенция и без трохи.

Сега една фирма, наречена Bake in Space, заявява, че е намерено решение и на борда на космическия кораб може да има вкусен хляб, при това без да се образуват трохи. От фирмата ще постигнат това със специално тесто и специална технология, която не позволява отделянето на трохи. При това, хлябът наистина ще се приготвя в космоса, в специална фурна. Тя ще работи само на 250 вата (около една девета от мощността на познатите фурни). Производителите на фурната казват пред списание New Scientist, че това може да стане, като се създаде фурна с малък обем, която може да задържа топлината добре. Вариант е хлябът да се приготвя и във  вакуум, което изисква по-малко енергия.

За първи път ще се експериментира с приготвянето на хляб в космоса по време на мисията Horizon на Европейската космическа агенция през април 2018 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори