Предците на съвременните европейци дошли от Близкия изток

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рисунка на европеец от ледниковия период. © Stefano Ricci / Phys.org
Антония Михайлова

Международна група учени са анализирали генома на жителите, на Евразия преди 45 000–7000 години, и са изяснили, че древните хора са заселвали Европа няколко пъти, но групата хора, която е пристигнала по-късно на континента, е изместила другата, обитавала Европа през последния ледников период.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, съобщава  Медицинският институт „Хауърд Хюз“.

Изследователите са анализирали генома на 51 древни хора, чиито останки били открити в различни години и различни части на Евразия – от Пиренейския полуостров до Източен Сибир. Авторите отново определили възрастта на останките с помощта на радиовъглероден метод.

Също така учените изяснили към какъв генотип и група с един общ прародител се отнасяли анализираните геноми – тази информация позволява да се проследи придвижването и разселването на различните популации.

Авторите на изследването са установили, че преди около 37 000 години населението на Европа е произлязло от неголяма популация, разселила се по континента и преживяла тук пика на застудяване от последния ледников период, случил се преди 19 000 -26 000 години.

Останки от хора от тази популация са открити включително в Белгия и в европейската част на Русия. След като пикът на ледниковия период е преминал и ледникът, покривал Скандинавия и Европа чак до Северна Франция, е отстъпил, древните хора от популацията са заселили и северната част на континента. Съдейки по резултатите от генетичните изследвания, те са дошли от Югозападна Европа – от територията на съвременна Испания.

Следващата вълна преселници са се появили в Европа преди около 14 000 години. „Изглежда, този път хората са дошли от изток, а не от запад“, обяснява водещият автор на изследването Дейвид Райк.

„Ние видяхме друг генотип, който се е разпространил по Европа и е изместил хората от югозапад, които са живели тук. Тези хора са останали в Европа много хиляди години, докато не се появило земеделието.“

Учените смятат, че новата популация е дошла от Близкия изток през съвременна Турция или Гърция.

Съвременните хора са дошли в Европа преди около 45 000 години, а възможно и по-рано, и според една от версиите са станали причина за изчезването на неандерталците, които нямали имунитет към патогените, донесени от хората от Африка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори