Преминаваме през метеорния поток Леониди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Тази събота любителите на небесните зрелища могат да наблюдават пика на ежегодния поток Леониди, които се смятат за едни от най-активните и добре забележими в нощното небе. Названието им идва от това, че гледани от Земята, те се образуват в съзвездието Лъв (Leo). Оттам и името им – Леониди.

Леонидите обаче ще се отличават от другите потоци по това, че ще имат два пика – в събота вечер и следващия вторник.

На всеки, който иска да види „падащите звезди”, астрономите препоръчват да излезе извън града, далеч от светлините, и да чака, гледайки небето. В случай че му провърви и няма облаци, може да наблюдава ярките летящи метеори веднъж на минута и половина-две. Всяко присъствие на светлина намалява ефективността на наблюденията.

Природата на ежегодните метеорни потоци като цяло е добре изучена – нашата планета, движейки се по своята орбита, пресича шлейф от космически прах и парченца лед, които изгарят в атмосферата като „звезден дъжд”. Метеорният поток Леониди се наблюдава от 10 до 22 ноември. Той е свързан с кометата Темпъл-Тътъл (55P/Tempel-Tuttle) с период на въртене 33 години. Кометата е преминала близо до Земята за последен път през 1998 г.

Според астрономи това е най-знаменитият поток в историята на човечеството. Има сведения, че е наблюдаван още преди 3800 години.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори