Провал на експеримента за деца от трима родители

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


През февруари тази година американското Управление по контрол на лекарствените препарати одобри приложението на методика по замяна на майчините митохондрии – органели, в които се изработва енергията – с митохондрии на „трети родител“. Но може да се окаже, че методът няма да даде очакваните резултати.

Същината на тази методика се заключава в това, че освен майчината яйцеклетка и бащиният сперматозоид в процеса участва и трети агент – яйцеклетка на жена донор, в която ядрото се заменя с ядрото на яйцеклетката на майката.

Цялата схема е необходима за предотвратяване на предаването по майчина линия на редки, но сериозни заболявания, свързани с нарушаването на дейността на митохондриите.

Сега обаче специалистите бият тревога: оказва се, че ако в крайната яйцеклетка проникнат дори няколко митохондрии на майката – а това се случва постоянно – то те могат да надделеят над здравите митохондрии на донора и детето така или иначе да се роди с тежки митохондриални отклонения.

Как майчините органели правят това, остава загадка. Известно е само, че това се случва, когато има съществени различия между митохондриалните ДНК на майката и донора.

Ето защо с технологията „едно дете – трима родители“ ще трябва да се почака. Изследването е публикувано в изданието Nature.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори