Проведоха уникално изследване на психопати

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences
Антония Михайлова

Холандски учени убедиха правителството на страната в необходимостта от провеждането на уникален научен експеримент на група психопати, изолирани от обществото за жестоки престъпления.

Учените искали да разберат способни ли са психопатите да изпитват емоции и състрадание, като изследват мозъчната им активност. Резултатите се оказали неочаквани.

Както е известно, хората с диагноза психопатия могат да са опасни за обществото, тъй като са способни да нанасят физическа вреда на хората. Учените от Амстердам изследвали мозъчната активност за изпитваните емоции от затворници, осъдени за тежки престъпления. Те били откарвани под конвой в лабораторията на университета в Грьонинген, където се намира най-съвременното оборудване, с което може да се сканират различни части на мозъка.

Във вниманието на учените били емоциите на състрадание, които, както смятали учените, са недостъпни за психопатите, извършили крайно жестоки действия спрямо други хора. В експеримента, състоял се от три части, взели участие 18 затворници с диагноза психопатия, и контролна група от 26 здрави хора.

В началото всички участници, с прикрепени датчици на главите, съединени с магнитно-резонансен томограф, гледали видео, в което двама души си взаимодействали по различен начин, но обективът бил съсредоточен върху техните ръце – те се докосвали ту неутрално, ту в топъл приятелски маниер, ту явно причинявайки болка, или с любов и нежност. На този етап участниците били приканени да гледат видеото просто като филм.

След това трябвало да изгледат същите клипове, но вече да се съсредоточат върху това какви чувства изпитват хората на екрана, като се постараят да съчувстват на някого от тях. В заключителната част на експеримента участниците си взаимодействали един с друг като актьори във филм – те се докосвали по различен начин, а учените следили какви емоции изпитват, за да сравнят тяхната интензивност с тази при гледането на други хора и когато самите те изпитват тези усещания.

© Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences

Мозъкът на здравия човек е снабден с т.нар. огледална система. Например двигателната област от кората на главния мозък ни позволява да движим собственото си тяло в различни посоки. Така наречената соматосензорна зона от мозъчната кора, ако е активна, ни позволява да чувстваме допир. И накрая, централната част от кората ни позволява да чувстваме болка или отвращение.

За последните десетилетия учените са изяснили, че трите зони стават активни, когато човек само гледа как се движат други хора или какви емоции изпитват те. Това се нарича „огледална система” на мозъка и целта на провежданото изследване била да потвърди или отхвърли предположението, че при болните от психопатия това „огледало” просто е разбито.

Картината обаче се оказала доста по-сложна. Първият етап с гледането на видеофилма показал, че тази тройна „огледална система” при психопатите наистина почти не е активна и вероятно това ги прави нечувствителни към чуждата болка и страдание, позволявайки им да извършват страшни действия спрямо други хора.

©Valeria Gazzola, Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences

Но на втория етап, когато участниците в експеримента трябвало да се съсредоточат върху емоциите и да съпреживяват на някого от участниците, магнитно-резонансната томография показала активност на „огледалната система” в мозъка на психопатите, абсолютно адекватна на мозъчната активност на здравите хора. Това означава, че хората с диагноза психопатия не са лишени от способност за състрадание, но тази способност при тях е слабо изразена и не се включва автоматично и спонтанно както при здравите хора.

Самите учени твърдят, че откритието им има две страни – тъмна и светла. Тъмната свидетелства, че именно този коктейл от способности да се преживява състрадание и възможност да се включва то само когато е нужно, прави психопатите толкова опасни за другите и им дава възможност дълго и успешно да крият своите особености.

Но има и светла страна – откритието позволява да се разработи нова методика за терапия на хора с подобни разстройства. В бъдеще лекарите вероятно ще могат да помагат на психопатите да „включват” своите способности за състрадание автоматично, тоест да станат неконтролирани в добрия смисъл на думата.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Brain.

Източник: Science News

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори