Тактики, които токсичните и манипулаторите използват срещу теб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Хермина Тот
  • 2 септември 2016 г. в 09:59 Последна промяна:
    2 септември 2016 г. в 10:00

Често се случва хора, свързани с манипулатори да разберат това едва след раздялата си с тях. Само, когато погледнат обективно назад, разбират колко силно са били деградирани. Това е така, защото ние винаги пречупваме през собствените си стандарти чуждото поведение, когато се опитваме да намерим смисъл в него.

Нарцисисти, психопати и социопати обаче не следват социалните правила, по които ние живеем. Вместо това те впрягат цял арсенал от тактики, чиято цел е да объркат чувството ни за реалност.

Често срещана форма на ментална манипулация е комбинацията от емоционални и психологични методи за внушаване на страх, а целта е да бъдем убедени, че полудяваме. През 1938 г. на екран излиза филмът Gas Light, който разказва за съпруг, който затъмнява газовите лампи в къщата и казва на жена си, че си внушава. Използва този и други методи, за да я убеди, че се побърква.

Манипулаторите често използват проекцията като метод за отклоняване на вниманието от собствените им недостатъци. Проекцията е прехвърляне на фокуса върху друг човек или подчертаване (изфабрикуване) на недостатъци у партньора. Например съпругът може да изневери, но да подчертае, че причината за изневярата му е прилепчивото поведение на жена му. Уволнен служител прехвърля вината върху колегите си и т.н.

Случвало ли ви се е да имате разговор с някого, след който се чувствате объркани и смутени, чудейки се какво е станало току що? Вероятно сте говорили с нарцисист или психопат. Този тип хора използват думите като куршуми, за да ви отклонят от всяка истина, която не биха искали да узнаете. Особено, ако ги предизвикате. Те ще направят всичко по силите си, за да ви разсеят, объркат и фрустрират, за да ви отдалечат от истината.

Манипулаторът не иска да ти позволи да успееш и ще направи всичко това да не стане. Той ще премества гредите на вратата, за да не можеш да вкараш гол. Когато това стане, манипулаторът ще оправдае разочарованието си от теб. Дори да покриваш неговите стандарти отново и отново, очаквай целта да става все по-висока и по-висока. Това е неговият начин да ти покаже, че никога няма да си достатъчно добър в неговите очи.

Нарцисистът винаги иска да е в центъра на дискусията, освен ако не е на огневата линия. Затова тактиката със смяната на темата работи двупосочно. Ако го отегчаваш, говорейки за себе си прекалено много, той бързо ще обърне разговора в посока на себе си. Ако става дума за него обаче в негативен план, търсене на отговорност за нещо и т.н, ще иска да смени темата моментално и то за твоя сметка.

Манипулаторите те бомбардират с любов и обожание, докато те закачат на въдицата, после следва девалвация. Точно когато си помислиш, че си в началото на страхотна връзка, те стават раздразнителни и сърдити.
Всичко, което са правили в началото, постоянното пращане на съобщения, обаждания и срещи, вече се класифицира като странно и неуместно поведение, в определен момент твоето държание става лепкаво и унизително.

Добавянето на трети човек в микса, който се превръща в съюзник срещу теб също е любима тактика на токсичните и манипулативни хора. Те използват третия човек за валидиране на собствената си злоупотреба с теб.

Към това може да добавите злобните коментари, маскирани като майтап. Това е техният начин да бъдат гадни, без да им се търси сметка. Ако дръзнеш да кажеш нещо по темата, ще получиш упрек за прекалена чувствителност, липса на чувство за хумор и т.н. Вербалните атаки обаче нямат нищо общо с хумора.

Токсичните имат чести изблици на раздразнение и обичат да говорят снизходително на жертвите си. Това е начин за контрол и те изпитват удоволствие, когато го правят не само публично но и на четири очи. Те ще използват покровителствени думи, за да ви заглушават, докато изгубите увереност. Така ви вкарват в Параграф 22, защото колкото повече губите увереност, толкова по-малко се налага да ви покровителстват, което е печелившо за тях.

В крайна сметка всичко се свежда до контрол, това е целта на манипулатора. Те искат тотален контрол върху теб. Искат да те изолират от семейство и приятели, да контролират парите и свободата ти, да знаят точно с кого прекарваш времето си и най-важното, да имат пълен контрол върху съзнанието ти.

Тяхното настроение е един от най-често използваните инструменти за контрол. Никога не знаеш в какво настроение ще са на ежедневна база, не си наясно какво ги „разстройва“. Може да е нещо различно всеки ден, така че е невъзможно да ги държиш в добро настроение. Винаги вадят някакъв нов аргумент, буквално от въздуха, което те кара да се напрагяш и ти носи дискомфорт в собственото ти пространство.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори