Птица приложи Теорията на Дарвин много по-бързо отколкото се смяташе за възможно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Geospiza-fortis
Ивайло Красимиров

Неочаквано бърза еволюция на нов вид: на отдалечен остров в архипелага Галапагос, една птица, наречена от учените голямата птица, показа невероятните възможности на еволюцията.

Публикация в списание Science на изследователи от университета Принстън и техни колеги от финландския университет Упсала, показват как голямата птица се появява като нов вид само за две поколения.

Става въпрос за група от пойни птици – чинки, открити на островите Галапагос от Чарлс Дарвин и използвани от него за илюстриране на теорията му за естествения подбор. Смята се, че те са се развили от общ предшественик, но са еволюирали в различни видове, които да отговарят на начина им на живот. Тъй като това местоположение е уникално отдалечено, то позволява на изследователите да наблюдават еволюцията непосредствено, в един почти затворен хабитат.

Изследователите от Принстън Розмари Грант и Питър Грант директно наблюдават еволюцията при голямата птица на малкия остров Дафне Майор в продължение на 40 години.

Всичко започва през 1981 г., когато един от студентите на Грант забелязва, че песента на една от мъжките чинки се различава от останалите. Намират разлики и в удълженото тяло и клюн на птицата. Изследвали нейната ДНК и открили, че странната нова птица е голяма кактусова чинка от вида Geospiza conirostris, произлизаща от остров Еспаньола, който се намира на около 100 км от Дафне Майор.

След това станали свидетели на това, как голямата птица се чифтосала с местна средна земна чинка – Geospiz fortis и поставили началото на напълно ново поколение „големи птици“ . Това се случило, защото кактусовата  чинка не е могла да се върне на своя остров и е била принудена да се чифтоса с един от видовете обитаващи Дафне Майор вместо със своя.

Според учените толкова бърза еволюция е станала възможна поради репродуктивната изолация, която е критично важна за създаването на нов вид от представителите на два различни вида.

Досега учените приемаха, че еволюцията на нов вид изисква много дълго време. Поради уникалните условия и околна среда на изолирания архипелаг, голямата птица  доказва на учените, че еволюцията на един нов вид може да стане реалност само за две поколения.

Учените стигат до извода, че освен природните аномалии, също така и човешка дейност може да предизвика еволюционна промяна. Много животни на планетата например, са принудени да се приспособяват към увеличаващото се замърсяване на атмосферата и на околната среда.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори