Пушенето на марихуана вече е човешко право в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

пушенето на марихуана
Coloradospringsindyweed.com
Димитър Димитров

Може ли пушенето на марихуана да се нарече човешко право? Няколко дни след като американският щат Охайо не прие предложението за легализиране на канабиса за отдих и забавление, Мексико пък реши, че пушенето на трева е фундаментално човешко право.

Върховният съд на Мексико отсъди, че забраната за консумация и култивиране на канабис за лична употреба нарушава човешкото право на свободно развитие на личността. Всъщност за момента отсъждането е в полза само на четирима души, които решили да заведат дела в съда. Но подобно решение най-вероятно ще доведе до пълна легализация.

„Това решение на Върховния съд в Мексико е необикновено по две причини“, казва Ханна Хетцер (Hannah Hetzer) от Американския алианс за политика спрямо наркотиците. „Първо, споровете са на основата на човешките права и второ, случва се в държава, която е страдала изключително много от войната срещу наркотиците.“

Вече няколко държави по света са преминали към по-облекчени закони за употребата на канабис, но никоя не го е направила от гледна точка на човешките права. Повечето – като Ирландия, която наскоро легализира употребата на хероин под надзор – цитират здравето, състраданието и финансовия аспект като основни причини.

Четири американски щата – Колорадо, Вашингтон, Аляска и Орегон – легализираха марихуаната за лична употреба и скоро се очаква този пример да бъде последван и от Канада. Легализирането на канабиса за медицинска употреба се разисква в Бразилия, Чили, Колумбия и Коста Рика.

„Наблюдаваме ново мислене спрямо законите за наркотиците“, казва Дейвид Нът (David Nutt) от Кралския колеж в Лондон. Нът е и бивш съветник по наркотиците в британското правителство. „Поне съществуват държави, които имат куража да си признаят, че войната срещу наркотиците е безсмислена и вреди повече, отколкото помага.“

New Scientist

Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори