Убийство отпреди 430 000 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Изследване върху смъртоносни рани показва един от първите случаи на убийство в човешката история – преди около 430 000 години. Изследването дава и доказателства за най-ранните погребални практики на древните хора, пише ScienceDaily.

Проучването е проведено от международен екип учени, включително Ролф Куам от университета Бингхамтън, и е публикувано тази седмица в списание PLoS ONE. Проведено е в археологическия обект Sima de los Huesos (Бездната на костите) в Северна Испания.

Обектът се намира навътре в подземна пещерна система и съдържа останки от кости на поне 28 души. Костите са на възраст около 430 000 години, което се пада средата на Плейстоцена. Единственият начин да се стигне до обекта е през тринадесетметрова вертикална шахта и все още не е ясно как точно са попаднали там човешките останки.

В Бездната на костите е открит почти цял череп (Cranium 17), който е съставен от 52 черепни фрагмента,  събирани при разкопките през последните 20 години. На черепа се виждат две травми, разположени на челната кост, над лявото око. „Доказателствата за междуличностно насилие при хората от това време са малко. Това, изглежда, е най-старото неразкрито убийство“, казва Куам.

Въз основа на модерни криминалистични техники като контурни и траекторни анализи авторите на изследването разкрили, че най-вероятно фрактурите са резултат от два отделни удара с един и същ предмет. Траекториите им се различават съвсем малко, а ударите съвпадат със настъпването на смъртта на човека.

Изглед в анфас на Cranium 17. Снимка:Javier Trueba / Madrid Scientific Films; CC-BY

Изглед анфас на Cranium 17. © Javier Trueba / Madrid Scientific Films; CC-BY

Според авторите е много малко вероятно нараняванията да са в резултат от случайно падане във вертикалната шахта. Видът на фрактурите, местоположението им и това, че са направени с два отделни удара с един и същ предмет води авторите до заключението, че те са акт на междуличностна агресия – или каквото можем да наречем най-ранния случай на убийство в човешката история.

Нещо повече – ако този човек вече е бил вече мъртъв, то други хора са го хвърлили във вертикалната шахта. Авторите предлагат тезата, че ако хора са трупали телата в Бездната на костите, то това се явява доказателство за ранна погребална „култура“.

„Това е много добро доказателство за умишлената роля на хората в събирането на тела на дъното на тази пропаст и заради това предполагаме, че по това време нашите предци вече са показвали сложно когнитивно поведение“, завършва Куам.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори