Разрешиха парадокса на слабото младо слънце

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Американски геофизици предложиха възможно решение на т.нар. парадокс на слабото младо слънце, свързан с невъзможността на Земята да е имало вода преди четири милиарда години, поради недостатъчно енергия от слънцето, което е било 20-30% по-малко ярко в сравнение с днес.

Изследването е публикувано в Earth and Planetary Science Letters и е проведено от Югозападния изследователски институт на САЩ (SwRI). През първия един милиард години в историята на Земята, планетата е била бомбардирана от астероиди, а Слънцето е осигурявало много по-малко топлина. Именно това бурно начало обаче вероятно е стимулирало появата на живот на Земята, твърдят учените.

Въпреки факта, че слънчевата енергия е била недостатъчно за наличието на течаща вода на планетата, геологически и геохимични данни показват, че климатът на Земята е бил топъл и влажен.

“Тези ранни проявления са предизвикали временни локални разрушения и враждебна среда за живота, но същевременно именно те имат благоприятен ефект в дългосрочен план за стабилизирането на температурите на повърхността и за осигуряването на ключови елементи за живота, такъв, какъвто го познаваме”, казва д-р Саймън Марчи, старши научен изследовател на проекта на SwRI

Учените са създали нов модел на газоразпределението на Земята, според който силата на парниковия ефект е била достатъчна за съществуването на течни океани в ранния етап на планетата, въпреки слабото слънце. За разлика от предишни изследвания по темата, които предлагат възможни обяснения за наличието на течна вода с вулканична дегазация (отделяни в атмосферата парникови газови от изригването на вулканите), новият труд отчита активната бомбардировка на повърхността на планетата от астероиди.

Достигащи понякога 100 километра в диаметър, тези небесни тела при сблъсъка със земната повърхност са създавали огромни езера от лава. При охлаждането си те от своя страна са освобождавали достатъчни количества въглероден двуокис, които са затоплили атмосферата. Тези бомбардировки са допринесли за освобождаването на сяра от земните недра, която пък е била необходима за формирането на органичен живот.

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори