Ревността е мозъчно заболяване

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Твърдението, че щом ви ревнуват, значи ви обичат, вече може да се смята за мит. Лекарите насочват патологичните ревнивци към лечение на пагубното чувство.

Медицината различава пет вида ревност – депресивна, страх от развод, параноидна, маниакална и хипертрофна. Когато ревността е лека, опасност няма. Ако ситуацията обаче започне за излиза от контрол, а човекът, изпитващ ревност, стане жертва на силни и разрушителни емоции, с които не може да се справи сам, тогава ревността вече се смята за патологична – и в този случай трябва да се обърне към лекар.

С какво е свързано възникването на патологичната ревност? Учените от Пиза смятат, че за появата й са отговорни биохимични процеси, протичащи в главния мозък.

„Натрапчивото състояние, свързано със страх да бъдеш измамен, се съпровожда с падане на нивото на хормона на щастието – серотонин”, обяснява невропсихиатърът Донатела Мораци, автор на изследването.

Постоянното усещане за безпокойство оказва влияние на дейността на мозъчния център, като нарушава производството на хормони в полза на стресовите, отслабва имунната система и може да започне развитието на една или друга болест или вреден навик.

Ревнивците принципно страдат от силни болки в областта на корема, проблеми със стомаха, пристъпи на тревоги, главоболие и помътнен разсъдък. Затова медиците предлагат потенциално опасните ревнивци да се установяват с магнитно-резонансно изследване и да се лекуват.

Съветът на лекарите

За да не извърши някоя лудост човекът, обзет от ревност, психолозите препоръчват никога да не пита партньора за подробности от миналия му личен живот и никога да не прави опити да го следи.

Учените оправдават греховете

Изследвания сочат,че в основата на всички човешки пороци лежат прости химични реакции, протичащи в организма. Така например ревността е същата като завистта.

Както обясняват изследователите, завистта е възникнала в хода на еволюцията като биологично необходима реакция на нашето съзнание на различията между отделните хора в степента на еволюционното им „придвижване”. Но в завистта има елемент на мотивация – ти завиждаш и това те тласка към нови постижения, нови върхове. А ревността ти позволява да отстояваш правото си върху обекта на любовта или завоюването му.

С други думи, няма нищо порочно в желанието да изпревариш конкурентите – не е важно за бизнес ли става въпрос, или за личен живот. И ако без завист не можеш да се помръднеш от място, то завиждайки, може да се сдобиеш със сили да преобърнеш планини.

Източник: КР

Тагове:
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори