Римски меч може да пренапише откриването на Америка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

римски меч
Farhad Vladia / Panoramio
Димитър Димитров

Изследователи на остров Оук Айлънд, който се намира на южния бряг на Нова Скотия, са направили изненадващо откритие – римски церемониален меч, който вероятно е попаднал там след корабокрушение. Това би означавало, че древни мореплаватели са стигнали до северна Америка повече от хиляда години преди Христофор Колумб.

Главният изследовател на проекта Й. Хътън Пулицър (J. Hutton Pulitzer) е събрал редица доказателства в подкрепа на тази теория. Изследванията му ще бъдат публикувани в началото на следващата година.

От дълги времена островът е любима дестинация за търсачите на съкровища. И въпреки че не всички са си тръгнали с празни ръце, новото откритие е напът да пренапише важна част от европейската история. На няколко метра от брега са открити останки от корабокрушение, а в близост до тях – добре запазен церемониален римски меч.

National Treasure Society

National Treasure Society

Пулицър казал пред Boston Standard, че мечът е изваден от рибарска лодка преди няколко десетилетия, но откривателите му го пазили в тайна, защото се страхували, че ще бъдат наказани заради строгите закони в Нова Скотия, отнасящи се до съкровища и археологически находки.

„Останките от корабокрушението  са все още там и никой не работи по тях. Сканирахме ги и знаем точно къде се намират, но правителството на Нова Скотия трудно би ни позволило да направим археологически изследвания. Знаем със сигурност, че това е римски кораб.“

Пулицър сочи и към някои косвени доказателства, които свидетелстват в подкрепа на тезата му.

  1. Открити са пещерни рисунки, дело на коренното население на Нова Скотия, които вероятно изобразяват маршируващи римски войски.
  2. В езика на коренното население има около 50 мореплавателни термина, които имат римски произход.
  3. На Оук Айлънд се среща агресивното растение (Berberis Vulgaris), което е използвано от римляните като подправка и лекарство срещу скорбут.
  4. През 1901 на острова е открита римска легионерска свирка.
  5. В средата на XIX век е открит „връх“ на римски щит на територията на Нова Скотия.
  6. На Оук Айлънд са открити множество златни картагенски монети.
"Връх" на щит, подобен на открития в Нова Скотия. Wikimedia Commons

„Връх“ на щит, подобен на открития в Нова Скотия. Wikimedia Commons

Отдавна се предполага, че древните цивилизации са знаели за съществуването на Новия свят много преди Колумб. Хипотезите досега включваха викингите, китайците и гърците, но ето, че вече и римляните може би имат пръст в това. Ако тези открития бъдат потвърдени, Пулицър смята, че учебниците по история ще трябва да бъдат пренаписани.

Ancient Origins

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори