Русия ще праща четири апарата към Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Една от сондите трябва да вземе образци лунен грунт и да ги достави на Земята за изучаване.

В близките планове на „Лунната програма“ на Института за космически изследвания (ИКИ) на РАН се предвижда изпращането на четири ключови апарата, в задачата на които влиза вземането на грунт, съобщава пред Интерфакс директорът на ИКИ и вицепрезидент на РАН Лев Зельони.

„Има т.нар. голяма програма, за далечна перспектива, която включва и пилотирана част. Тя се обсъжда. И има подпрограма, да я наречем условно научно-разузнавателна. В нея са предвидени четири първи автоматични станции, които ще се отправят към Луната“, казва Зельони.

„Първа в плановете е „Луна-25“. Тя е получила такова име с отчитане на това, че последната съветска лунна станция от 1976 г. се е наричала „Луна-24″. Искаме да подчертаем, че стоим на раменете на гигантите на съветската космическа промишленост“, добавя той.

По думите му „Луна-25“ ще бъде изпратена в края на 2017 – началото на 2018 г.

Следващият етап ще стане автоматичната станция „Луна-26“. Апаратът ще носи 12 уреда с общо тегло 120 кг. Построяването на „Луна-26“ ще се извършва с отчитането на резултатите, които вече са получили американските апарати, а също европейската, индийската, китайската и японската сонда.

Зельони подчертава, че централна част на „Лунна програма“ ще бъде апаратът „Луна-27“, който ще кацне в една от полярните области на Луната. „Неговата задача ще бъде да вземе проби грунт от дълбочина до два метра, като съхрани наличието на летливи вещества“, разказва той.

Още един важен експеримент ще стане станцията ъ, която не само ще вземе образци грунт от Луната, но и ще ги донесе на Земята за провеждане на по-фин геохимичен анализ и изследване на изотопния състав.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори