САЩ готвят десант на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА публикува своя план на стойност 28 милиарда долара за кацане на първата жена и следващия мъж на Луната през 2024 година.

Мисията, част от плана „Артемида“ на НАСА, ще отбележи първото кацане на хора на лунната повърхност след 1972 г. Администраторът на НАСА Джим Бриденстин заяви, че астронавтите се връщат на Луната „за научни открития, икономически ползи и вдъхновение за ново поколение изследователи“.

„С двустранната подкрепа от Конгреса нашият стремеж към Луната през 21-ви век е в обсега на възможностите на Америка“, каза Бриденстин в изявление. „Докато изграждаме устойчиво присъствие на Луната, ние също изграждаме и подходи за първи човешки стъпки и на Червената планета.“

Астронавтите ще пътуват до лунната повърхност с помощта на мощната нова ракета на НАСА, космическата система за изстрелване и космическия кораб „Орион“, след поредица от последни тестове тази есен. След това агенцията ще стартира два тестови полета около Луната, една безпилотна мисия през 2021 г. и втора с екипаж през 2023 г.

През 2024 г. астронавтите ще изминат 240 000 мили до орбитата на Луната и ще използват нова система за кацане на хора, за да пътуват от космическия кораб Орион до лунния южен полюс и обратно за първи път.

В продължение на близо седмица астронавтите ще събират проби, ще провеждат научни експерименти и ще търсят ресурси като вода, която потенциално може да бъде извлечена и превърната в кислород и гориво. Мисията ще позволи бавно изграждане на инфраструктура и развитие на базовия лагер Артемида за дългосрочно изследване на Луната по-късно през десетилетието.

Планът от 28 млрд. долара зависи от придобиването на 3,2 млрд. долара, предназначени за системата за кацане на хора, съобщава BBC News.

Камарата на представителите в САЩ прие законопроект, с който одобрява 600 милиона долара за лунния десант, а НАСА присъди на три американски компании, включително SpaceX, 967 милиона долара, за да го проектират и разработят.

„Искам да бъда ясен, ние сме изключително благодарни на Камарата на представителите, че по двупартиен начин те са решили, че финансирането на модул за кацане на хора на повърхността на Луната е важно – за това са предназначени тези 600 милиона долара“, казва Бриденстин пред Би Би Си. „Вярно е също, че искаме пълните 3,2 милиарда долара“, заяви той.

Тази статия първоначално е публикувана в USA TODAY.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори