Сбогом, GPS? DARPA създава нова система за позициониране

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

 Когато видите, че геолокационният ви маркер на Google Maps се мята около едно и също място на картата, причината обикновено е в неясния GPS сигнал.

Агенцията DARPA няма намерение да се примирява с подобна неточност и разработва „радикално нова технология“, която ще осигури проследяването на геопозициите в реално време, като работи независимо от наличието на слепи зони или прекъсващ сигнал.

Агенцията смята, че това ще даде огромни преимущества на абсолютно всички – но на първо място, разбира се, на военните. Новата технология ще бъде много по-гъвкава от GPS.

„Потребността да се действа ефективно в зони, където GPS е недостъпен, ненадежден или се заглушава от противника, породи търсене на алтернативна система за точна навигация и позициониране“, заявяват от DARPA.

Системата ще работи със самокалибриращи се жироскопи, часовници и акселерометри, които ще позволят проследяването на положението без каквито и да било външни източници или безжични сигнали.

С други думи, ако новият ви смартфон знае от коя точка сте тръгнали и сте изминали след това 350 метра на северозапад, то той ще може с точност да определи положението ви без повторно сверяване с интернет или спътник.

Освен това изследователите разработват сензори, които ще могат да улавят „случайни спомагателни сигнали“, като радио- или тв вълни или дори мълнии, способни да помогнат в геопозиционирането.

Тази система, получила названието ASPN (All Source Positioning and Navigation), ще бъде особено полезна в гъстите джунгли (без значение тропически или бетонни), където GPS сигналът най-често е изключително неточен. Освен това такъв метод кардинално ще намали енергопотреблението на навигационните устройства – което е една от най-важните цели на DARPA.

Източник: GearMix

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори