Сериозно: къде да избягаме от зомби апокалипсис

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изследователи от Корнуелския университет, специалисти в областта на статистическата механика, представиха модел на пламване на епидемия от зомби вирус.

За своя модел и за най-оптималния начин да се спасим от живите мъртъвци учените ще разкажат на конференцията на Американското физично общество, става ясно от съобщение на Обществото.

Алекс Алеми и колегите му започнали с диференциални уравнения, описващи населението на няколко района, и стигнали до пълномащабно изчисление на хода на зомби апокалипсис сред 300 млн. жители на САЩ.

„Подходът ни слабо се отличава от моделиране на химични реакции. Имаме си работа с четири състояния на човека (здрав, заразен, зомби, мъртъв зомби) и техните преходи“, обяснява Алеми.

Всички тези процеси носят стохастичен (случаен) характер. Учените описват всяко действие (зомбито ухапва човек, човекът убива зомбито, зомбито се движи и т.н.) като радиоактивно вещество, чийто период на полуразпад зависи от определени параметри.

В повечето филми и книги, посветени на зомби апокалипсиса, епидемията поразява всички области на страната едновременно и чак след известно време малки групи оцелели остават заобиколени от хиляди зомбита.

Но в реалистичния модел на Алеми най-бързо се заразяват мегаполисите, а при жителите на малки градчета и селски региони заразата стига от няколко седмици до месеци – колкото по-малко е населението, което зомбитата могат да атакуват, толкова по-бавно се разпространява епидемията.

„Например Ню Йорк ще попадне под властта на зомбитата за ден, а жителите на северната част на щата ще имат около месец за подготовка за отразяване на атаките на живите мъртъвци“, твърди Алеми. За да се увеличат максимално шансовете за оцеляване по време на епидемия, ученият препоръчва на американците колкото се може по-бързо да отпътуват към северните региони на Скалистите планини.

През април 2011 година Министерството на отбраната на САЩ също подготви план за спасение в случай на възможно нападение от армии на зомби. Документът с кодовото название CONOP 8888 е попаднал в сп. Foreign Policy. Той съдържа подробна инструкция как да се преживее атака на живи мъртъвци и да се унищожат те. Освен това планът съдържа препоръки за това, как да се поддържат законът и редът след нападение от зомби.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори