Шансовете за извънземен живот в нашата галактика са „много по-вероятни, отколкото се предполагаше“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Шансовете за извънземен живот в нашата галактика са много по-вероятни, отколкото се предполагаше досега. Те се увеличиха значително, след като учените откриха „изобилие от големи органични молекули“, заобикалящи млади звезди.

Д -р Джон Айли, учен от университета в Лийдс, който ръководи изследването, казва, че констатациите предполагат, че основните химични условия, които са довели до живот на Земята, могат да съществуват на много други места в Млечния път.

Екипът изучава дисковете от въртящ се материал, които заобикалят звездите и в крайна сметка ще се съберат, за да образуват планети.
Те откриха големи резервоари с молекули -предшественици на сложни молекули, необходими за живота, като захари, аминокиселини и рибонуклеинова киселина.

Всяка молекула излъчва светлина с различна дължина на вълната, създавайки уникален спектрален „пръстов отпечатък“, който може да бъде взет от телескопи.

Екипът проучи данни от радиотелескопа Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array (Alma) в Чили, търсейки молекулярните отпечатъци около новите звезди.

Д-р Айли казва: „Алма ни позволи за първи път да потърсим тези молекули в най-вътрешните области на тези дискове, в мащаби, подобни на нашата Слънчева система. Нашият анализ показва, че молекулите се намират предимно в тези вътрешни области с изобилие между 10 и 100 пъти по -високо, отколкото моделите са предвиждали.

Най -важното е, че дисковите области, в които са открити молекулите, също са там, където се образуват астероиди и комети. Много учени смятат, че животът е посят на Земята чрез бомбардировки от астероиди и комети, съдържащи големи органични молекули.

Това предполага, че същият механизъм може да работи в цялата галактика и извън нея.

„Ключовият резултат от тази работа показва, че същите съставки, необходими за засяването на живота на нашата планета, се срещат и около други звезди“, казва д-р Катрин Уолш от университета в Лийдс.

„Възможно е молекулите, които са необходими за стартиране на живота на планетите, да са лесно достъпни във всички формиращи планетите среди.“

Екипът сега иска да разбере дали в звездните дискове съществуват по-сложни молекули.

Д-р Айли добавя: „Ако откриваме молекули като тези в толкова голямо изобилие, сегашното ни разбиране за междузвездната химия предполага, че трябва да се наблюдават и по-сложни молекули.“

Изследването е публикувано в поредицата на Astrophysical Journal.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори