Руснаци ще реализират безжичната енергия на Тесла

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Мечтата на Никола Тесла за безжично подаване на енергия на големи разстояния вече има шансове да стане реалност.

Неговата работа стигнала до етап строителство на голяма кула, чрез която трябвало да бъде направена демонстрация на предаване на енергия през Атлантическия океан.

За съжаление тази система така и никога не била доведена докрай. И чак сега руски екип от инженер и физик се готви да доведе докрай делото на великия учен. Засега двамата събират средства, които ще бъдат вложени в строителството на опитен образец на система за безжично предаване на енергия, основана на принципите, разработени от Тесла.

Леонид и Сергей Плеханови са възпитаници на Московския физико-технологичен институт. Те са прекарали последните няколко години в задълбочено изучаване на наследството на Никола Тесла, неговите трудове, патенти и резултати от експерименти в търсене на потвърждение на работоспособността на технологията за безжично предаване на енергия и провеждайки собствени експерименти.

Днес двамата са дълбоко убедени, че Тесла е бил прав сто процента и завършването на неосъществения проект може да даде на хората реално работеща технология за безжично предаване на електричество на големи разстояния.

Първи етап ще бъде съвременен вариант на предаващата 60-метрова кула Wardencliffe. За финансова подкрепа на този проект Плеханови са започнали кампания по събиране на средства чрез специализирания сайт Indiegogo.

„Слънчеви батерии с площ 100 000 квадратни километра могат да осигурят всички енергийни потребности на човечеството. Участък за тях с форма на квадрат със страна 330 км може да се задели на всяко място от земното кълбо близо до екватора, на място, където слънчевата енергия ще демонстрира максимална ефективност“, разказват Плеханови.

И допълват, че най-големият проблем на начинанието ще бъде предаването на изработената енергия към останалата част на земното кълбо. „Ние смятаме, че системата за безжично предаване на енергия на Никола Тесла може да стане решение на тази и множество други задачи“, допълват ентусиастите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори