Търсят тайни зали под пирамида на маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Известната пирамида Кукулкан в Мексико е храм на древната цивилизация на маите. Учените възнамеряват да изследват почвата под нея с надеждата да открият тунели, гробници и тайни зали на представителите на древната култура.

Разкопки под пирамидата не се планират. Работата на учените ще се основава на електротомографията, благодарение на която археолозите ще могат да получат триизмерни изображения на подземията, без да навредят на древния паметник.

За целта по целия пириметър на пирамидата ще бъдат поставени електроди, които ще изпращат в земята разряди, а това на свой ред ще помогне да се направят необходимите замервания. След това всички данни ще бъдат качени на компютър и ще бъдат обработени със специален софтуер.

Резултатът от цялата работа ще бъде обемна карта на подземната зона.

„Данните от томографията трябва да покажат съществуват ли под пирамидата някакви структури. Ако там има нещо, то ще бъде много важно откритие за цяло Мексико“, разказва Рене Чавес от Института по геофизика.

Кукулкан е изпълнявал мисия не само на храм, но и на календар. Страните на пирамидата съответстват на посоките на света, а броят на стъпалата – на дните в годината.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори