Швейцарци „хващат“ въглеродния двуокис (CO2) от въздуха

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Заводът Climeworks в Хинвил, Швейцария
Ивайло Красимиров

Започна работа първият завод в света за улавяне на въглероден двуокис (CO2) от въздуха. Заводът е в швейцарския град Хинвил и според изчисленията са необходими около 250 000 такива установки по целия свят, за да се улавя 1% от световните емисии от СО2 или около 10 гигатона на година, каквато е целта за 2025 г.

Швейцарският завод ще хваща около 900 тона CO2 от атмосферата всяка година, като прокарва въздуха през филтър загрят до 100 градуса по Целзий. След това освободеният газ се насочва към намиращи се в близост парници. Според специалистите това подпомага растежа на зеленчуците, като увеличава реколтата с 20%. Друга възможност да се използва въглеродният двуокис е в производството на газирани напитки, както и за производството на въглеводородно неутрални въглеводородни горива и материали.

Тази технология, която вече действа в Швейцария, може да се окаже ключов фактор за борбата с климатичните промени, защото предлага начин да се освободим от намиращият се във въздуха СО2. Тази технология може да се интегрира в общ план за свободна от въглерод енергетика, включваща атомна, слънчева и ветрена енергия.

Един такъв завод може да носи и печалба, показват разчетите на завода в Хинвил, като следващата стъпка може да бъде преобразуването на СО2 в метанол, който има широко приложение.

Категории на статиите:
Зелен свят · Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори