Силата на Гълфстрийм намалява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Две нови проучвания алармират, че океанското течение Гълфстрийм, е най-слабо за последните 1600 години, съобщава Guardian. Течението е един от най-важните регулатори на климата на Земята. Виновникът за това очевидно е топящият се морски лед и ледници, които инжектират прясна вода в Северния Атлантик и отслабват течението.

„Промяната на Гълфстрийм е много опасна и може да предизвикате неприятни за хората изненади“, казва климатологът Стефан Рахстрьоф.

„Иска ми се да знам къде е тази критична точка в намаляващата сила на течението, но това за съжаление e нещо, което никой не знае“.

Ако течението престане да съществува, според учените екваториалната му топлина ще престане да достига до северната част на Атлантическия океан, което ще предизвика жестоки зими в Европа и ще промени климата в световен мащаб. Дори по-малки промени предизвикани от намаляване силата на течението „биха могли да причинят поражения“ върху „деликатните екосистеми на Атлантическия океан“, се казва в доклада на института Смитсониън.

Двете изследванията се различават по отношение на подхода и сроковете, но и двете посочват, че силата на Гълфстрийм е намаляла с около 15%, съобщават от списание Nature.

Едното проучване установява намалялата сила на течението чрез измерване на утайките на океанското дъно и казва, че проблемът се е появил, когато малката ледникова епоха е започнала да отслабва след 1850 г.

Другото изследване стига до извода за намаляващата сила на Гълфстрийм, като анализира температурите на морската повърхност в съчетание с модерни климатични симулации и стига до извода, че течението е започнало да отслабва по – осезаемо преди около 50 години.

И двете изследвания обаче, виждат причината за изменението на течението в човешката дейност променяща климата. Сега, когато ледената покривка на Гренландия се разтапя с исторически най-бързите темпове, много учени казват, че Парижкото споразумение за климата остава нашата единствена надежда.

„Ако можем да поддържаме повишаването на температурата доста под 2C, както беше договорено в Парижкото споразумение, мисля, че имаме шанс да преодолеем тази точка на срив в климата“, казва Рахстрьоф.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори