Експеримент с екстрасенси завърши печално

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Журналист от руското издание „Газета.Ru“ е наблюдавал научните експерименти с участието на екстрасенси. В резултат на изпитанията нито един от участниците не доказал, че може да твори чудеса.

Експериментите са проведени в рамките на наградата „Хари Худини“, а победителят щеше да получи 1 милион рубли за демонстрация на свръхспособности.

На мероприятието по доброволна проверка на всевъзможни вълшебници гостите започнали да се стичат отрано – просторното студио в центъра на Москва било препълнено от зрители и журналисти. Организаторите се отличавали отдалече – те били облечени в бели тениски с портрет на легендарния илюзионист и скептик Хари Худини на гърдите и цитат на Карл Сейгън „Нетрадиционните твърдения изискват нетрадиционни доказателства“ на гърба.

Именно думите на астрофизика и популяризатор на науката били слоган на наградата.

В експертния съвет и организационния комитет на наградата „Худини“ влизали научни журналисти и специалисти в областта на медицинските, техническите, точните и естествените науки.

С малко закъснение на теста пристигнали самите участници: Бахит Жуманова – финалист от „Битката на екстрасенсите“, и Николай Загоруйко, който, по собствените му думи, притежава способност да усеща метални предмети. На мероприятието присъствала и шаманката Елена Батир, която в бъдеще се готви да вземе участие в експеримента и да грабне заветния милион.

Преди началото на изпитанията тя разказала на присъстващите за своите способности да предсказва падането на рублата и ръста на цените на нефта, да „чувства“ природни катаклизми, да разговаря с духове на починали хора и да определя съдбата по рождената дата.

Шаманката споделила още, че „Битка на екстрасенсите“, показвана по ТНТ, не е нищо повече от развлекателно шоу, в което няма да тръгнат да се снимат истинските магове и вълшебници.

Първа в експеримента взела участие Бахит Жуматова. Тя се смята за ясновидка и твърди, че има един господар – това е Бог Творец, а самата тя „принадлежи на Космоса“. След изневяра на мъжа си финалистката от „Битката на екстрасенсите“ преживяла тежка душевна травма, „окончателно прозряла“ и започнала да приема посетители (консултация при Бахит струва 24 000 рубли, което е около 638 лева).

По време на експеримента ясновидката трябвало да определи в кой от 10 плика, скрити в 10 кутии, се намира банкнота от 5000 рубли.

Пликовете били поставени в кутиите по рандомизиран метод – никой от присъстващите, включително самите организатори на проекта, не знаел къде са парите. „Топлина идва от тази кутия“, заявила Бахит след две минути, като посочила една от кутиите.

Представител на организационния съвет отворил кутията и демонстрирал на присъстващите, че в плика няма пари. „О, по дяволите“, изтърсила Бахит.

Като се поокопитила, тя предположила, че банкнотата е в друга кутия, която веднага били ѝ посочили духовете. И отново неуспех.

Разстроената финалистка от „Битката…“ имала още един опит – според регламента ясновидката можела да сбърка в едно от четири изпитания. Но съдбата не ѝ се усмихнала. След като отново посочила невярна кутия, участничката попитала: „Мога ли да си вървя“, и побързала да напусне студиото.

В очакване на експеримента с Николай Загоруйко гостите излезли на улицата. Заедно с тях излязла и Елена Батир, която надълго и нашироко им разказала как е успяла да предскаже изострянето на политическата ситуация в Украйна. Скептиците се опитали да спорят, но не успели да излязат наглава с нея. „Говорим за различни сфери: аз – за магия, а вие – за логика“, направила извод Елена Батир.

В същото време в пълен ход вървяла подготовката за експеримента със Загоруйко. Участникът се оплакал, че стаята, в която се провежда изследването, била „наблъскана с метал“. И поискал да донесе стол с реквизит.

Накрая организаторите обявили началото на експеримента. Според условието Николай трябвало да разбере в коя от 10 контейнера са скрити две метални кутии. „Пожелайте ми успех“, оптимистично произнесъл мъжът преди началото на теста.

След като прекарал няколко минути с ръце над кутиите и поискал да се изключат светкавиците, Николай направил своя избор. Екстрасенсът сбъркал – металните кутии се намирали в друг контейнер.

„Той е притеснен, затова не се получи“, обяснила поражението Елена Батир.

Втория път Николай вземал решението много по-дълго, но резултатът бил същият. Екстрасенсът разочаровано размахал ръце, но казал, че не се е разстроил. „Колко предсказуемо!“, усмихнали се гостите. След няколко минути организаторите обявили край на мероприятието.

Милионът в рубли все още чака своя получател – в условията на коректно поставен научен експеримент способността на екстрасенсите да правят чудеса неочаквано изчезнала.

Датата на следващия експеримент още не е определена, но организаторите казват, че са получили вече повече от 30 заявки от магове и вълшебници, желаещи да получат лелеяния милион.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори