Слънчево петно с размерите на Земята нарасна 10 пъти през последните 2 дни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учените откриха бързо растящо слънчево петно, което е насочено директно към Земята и може да започне атака на слънчевата енергия към нас през следващите дни. Слънчевото петно, наречено AR3085 за „активния регион“ на Слънцето, в който се е появило, беше сравнително малко преди няколко дни. Сега то е нараснало 10 пъти, превръщайки се в двойка слънчеви петна, всяко от които е почти колкото диаметъра на Земята, според SpaceWeather.com.

Редица слънчеви изригвания – големи експлозии на електромагнитно излъчване, които се откъсват от повърхността на слънцето и се изстрелват навън в космоса – са били открити да „пукат“ около мястото, според SpaceWeather. За щастие всички те в момента са изригвания от клас C, които се вписват в най-слабия от трите нива на слънчеви изригвания, които правителствените сателити проследяват.

Изригванията от клас A, B и C обикновено са твърде слаби, за да имат забележимо въздействие върху Земята. Изригванията от клас М са по-силни, способни да причинят прекъсвания на радиото на високи географски ширини, докато изригванията от клас X са най-силните и могат да причинят широко разпространени прекъсвания на радиото, да повредят сателити и да извадят от строя наземните електрически мрежи, според НАСА.

Ако петната продължат да растат през следващите дни, те биха могли да произведат по-силни изригвания, които да се насочат към Земята, потенциално застрашавайки сателитите и комуникационните системи. Засега обаче няма непосредствена опасност.

Слънчевите петна са големи, тъмни области от силни магнитни полета, които се образуват на повърхността на слънцето. Тези региони – които обикновено са широки колкото планети – изглеждат по-тъмни, защото са по-хладни от заобикалящата ги среда, според родствения сайт на Live Science Space.com. Те се образуват там, където ивиците на слънчевото магнитно поле се заплитат и опъват, възпрепятствайки потока на горещ газ от вътрешността на слънцето и образувайки по-хладни, по-тъмни области на повърхността на слънцето. Тези натрупвания на магнитна енергия често водят до слънчеви изригвания. Колкото повече слънчеви петна се появяват на слънцето в даден момент, толкова по-вероятно е да избухнат слънчеви изригвания.

Разпространението както на слънчевите петна, така и на слънчевите изригвания е свързано с 11-годишния цикъл на активност на слънцето, който преминава между периоди на висока и ниска плътност на слънчевите петна на всяко десетилетие. Следващият слънчев максимум — или периодът на най-висока активност на слънчевите петна — се предвижда да настъпи през 2025 г., като най-много 115 слънчеви петна вероятно ще се появят на повърхността на слънцето през дните на пикова активност. Слънчевата активност се засилва през последните няколко години, като многобройни изригвания от клас X преминават над нашата планета от пролетта на 2022 г. – понякога в рамките на няколко дни. Броят на слънчевите петна и слънчевите изригвания вероятно ще се увеличи с течение на времето към следващия слънчев максимум.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори