„Следите на боговете“ зависят от времето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

В отделни региони кръговете живеят доста плътно. Или боговете толкова нагъсто са стъпвали... © University of Cape Town
Антония Михайлова

Уникалният природен феномен в Югозападна Африка – „кръгове на феите“, „вещерски кръгове“, или както ги наричат местните жители – „следи от боговете“ – са самоорганизираща се система, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

Жизненият цикъл на това явление се определя от сложно взаимодействие между влажни и сухи периоди, а също от борбата на растенията за ресурси.

Израелски учени от университета „Бен Гурион“ са установили, че измененията на размерите на кръговете, тяхното „раждане“ и „смърт“ зависят от продължителността на сушата или дъждовете в дадения регион.

Учените анализирали обширна база спътникови снимки с висока резолюция, направени предимно на територията на резервата NamibRand Nature Reserve (Намибия), където се съхранява уникална екосистема и съществуват огромно количество „следи на богове“.

С тяхна помощ еколозите построили модел на динамиката на жизнения цикъл на кръговете в строго определена локация. След това изследователите добавили в компютърен модел такива показатели като тип на почвата, вегетация, количество и интензивност на валежите, съдържание на влага в почвата в един или друг период.

Паралелният анализ на динамиката на жизнения цикъл на „кръговете на феите“ и изменението на множество допълнителни индикатори показал, че ключовият фактор, влияещ върху намаляването на размера и пълното изчезване на кръговете, се явява излишното количество влага.

Сухите периоди от 1 до 2 години водели до увеличение на площта на кръговете, докато сходни по продължителност влажни периоди – към намаляване.

Ако високата влажност се наблюдавала 5 и повече години, много кръгове изчезвали, и обратното – продължителните сухи периоди водели до раждането на нови „следи от богове“.

Моделирането на процеса демонстрира, че „вещерските кръгове“ са сложна самоорганизираща се система, чието „поведение“ зависи от наличието на вода, а това от своя страна влияе на вегетацията на растенията.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори