Следващият сезон на ураганите може да потопи Ню Йорк

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рlaybuzz.com
Антония Михайлова

Глобалното затопляне и ръстът на морското равнище рязко увеличили шансовете от заливане на крайбрежието на САЩ в околностите на Ню Йорк и Ню Джърси.

Големи потопи тук ще се случват на всеки 25 години, а не на всеки 500 години, както преди, са изяснили учени, публикували статия в сп. PNAS, пише РИА Новости.

Повишението на риска от потоп в бъдещите десетилетия представлява голяма заплаха за жителите на Ню Йорк и Ню Джърси, особено като се отчита колко гъсто е населен този регион от страната, съсредоточеността на неговата икономика и инфраструктура.

Нашето изследване показва, че са ни необходими конкретни решения по управление на тези рискове и начини за защита на населението от последствията на наводненията“, казва Бенджамин Хортън (Benjamin Horton) от университета Рутгерс в Ню Брънзуик (САЩ).

Хортън и колегите му стигнали до този извод, изучавайки как се е променяло морското равнище в последните две хилядолетия около Ню Йорк и Ню Джърси и сравнили тези показатели с колебанията на ураганната активност в Атлантика в последните хиляда години.

Както обясняват учените, те са успели да възстановят историята на колебанията на морското равнище и как са влияли върху его ураганите в западната част на Атлантическия океан, благодарение на разкопки в южната част на Ню Джърси, където били открити наноси от морски едноклетъчни водорасли, попаднали на брега заедно с приливите и отливите.

Използвайки този палеоклиматичен „летопис“ като отправна точка, учените подготвили компютърен модел на климата на Ню Йорк и неговите околности, който им помогнал да оценят колко често големи атлантически урагани посещават това ъгълче от САЩ.

Както показали изчисленията, в прединдустриалната епоха мощни урагани, способни временно да покрият крайбрежните райони с вода 2-2,5 метра, се появявали изключително рядко край бреговете на Ню Йорк и Ню Джърси – около веднъж на 500 години.

В последните 50 години обаче ситуацията рязко се изменила – сега подобни потопи, по думите на Хортън и колегите му, трябва да се случват веднъж на 25 години. Това има няколко причини, свързани с антропогенните изменения, и естествените колебания на климата.

Главна причина за интензификацията на ураганите в бъдеще се явява това, че нивото на морето в последните години бързо расте поради глобалното затопляне и други антропогенни фактори. Ръстът на морското равнище на свой ред рязко, почти с 1,5 метра, повишава това минимално равнище, на което се вдигат водите на Атлантика при настъпването на ураган, благодарение на което съвременните урагани ще заливат повече територии от аналогични по сила явления преди 300-400 години.

Освен това броят на силните, но кратки, и слабите, но продължителни урагани в Атлантика значително ще се увеличи в близките години по аналогични причини, което още повече увеличава вероятността от заливане на крайбрежните ъгълчета от щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Всичко това според Хортън и колегите му говори, че властите на градовете и прилажащите към тях територии трябва сериозно да възприемат тази заплаха и да започнат да вземат мерки още днес, когато в ураганната активност на Атлантика неочаквано е настъпило временно затишие.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори