Слънчеви очила за Алфа Центавър

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA, NASA and L. Calçada (ESO)
Антония Михайлова

Астрономите са измислили оригинален метод за търсене на следи от растителен живот на планети около близки до нас звезди, такива като Алфа Центавър – присъствието на флора на тях може да бъде показано от разликата в поляризацията на видимото и инфрачервеното излъчване от светилото, отразено от планетата.

След пускането на орбиталния телескоп „Кеплер“ учените са открили почти 2000 планети извън пределите на Слънчевата система, няколко десетки от които се явяват потенциални „двойници“ на Земята или се намират в така наречената обитаема зона.

Тяхното откриване е подбудило планетолозите и астробиолозите да пристъпят към разработването на методи, които биха позволили да се оцени тяхната годност за живот или да бъдат направени опити за откриване на негови следи в атмосферата.

Обикновени слънчеви очила, както разказват Светлана Бердюгина от Астробиологичния институт на НАСА в Хонолулу (САЩ) и нейните колеги, им подсказали оригинален метод за откриване на зелени растения на повърхността на близките до нас планети. Отразената светлина от тях можем да видим с помощта на орбитални или наземни обсерватории.

Главната черта на всички слънчеви очила е това, че те са покрити със специален антирефлексен филм, който не пропуска отразените слънчеви или преки лъчи. Пигментите в листата на растенията и клетките на бактериите на свой ред поляризират всички тези лъчи от видима светлина, които се отразяват от тяхната повърхност.

Екипът на Бердюгина обърнал внимание, че това не се случва с топлинното излъчване – то също се отразява от повърхността на листата на растенията и клетките на микробите, но почти не се поляризира.

Това позволява, сравнявайки степента на поляризация на видимото и топлинното излъчване от екзопланетата, да се разбере има ли на нейната повърхност живи същества, чиито клетки съдържат пигменти, включително и хлорофил.

Подобен начин за търсене на живот, както признават учените, няма да работи за всички планети, а само за достатъчно близките до нас „двойници на Земята“, въртящи се около сравнително спокойни звезди.

Най-очевидната цел за търсене на „зелен“ живот е и най-близката до нас звезда – Алфа Центавър, около която преди три години беше открита земеподобната планета Alpha Centauri Bb.

За жалост живот на нейната повърхност едва ли може да съществува, тъй като тя е разположена по-близо до своята звезда, отколкото нашият Меркурий до Слънцето. От друга страна, няма основания да се смята, че други, все още неоткрити планети, не съществуват в околностите на Алфа Центавър или други близки до нас звезди.

Ако такива планети бъдат открити, то търсенето на живот на тях може да се осъществи още сега, с помощта на вече съществуващите телескопи, заключават учените.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори