Слънчогледи ще осветяват нощните улици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Dan Corson
Антония Михайлова

В американския град Сиагъл художникът Дан Корсън е „посадил” първата в света плантация от слънчогледи, които ще осветяват нощем улиците с разноцветни огънчета.

Става дума не за нов вид растение, а за особени високотехнологични скулптури, изпълняващи ролята на украшение на града и едновременно служещи за източник на светлина.

Устройствата с името Sonic Bloom представляват изкуствени съоръжения във вид на слънчогледи с височина до 10 метра и диаметър на венчелистчето до 6 м. Върху „цветето” са разположени силициеви фотоелектрични минимодули с мощност по 4 вата. Модулите са защитени със стъкло и са устойчиви към въздействието на околната среда.

През деня те поглъщат слънчевата светлина и я превръщат в електричество, което зарежда акумулатор. Нощем слънчогледите светят с LED – постепенно със залеза на слънцето светлината от розова преминава в червена, оранжева и зелена. Освен това Sonic Bloom може да се снабдят с датчици за движение и при приближаване на хора да пускат тиха музика.

При цялата изглеждаща технологична простота на Sonic Bloom подобни устройства може да имат голямо значение за създаването на комфортна обстановка. В тесните, шумни улици на градовете, бедни на зеленина и уютни местенца за почивка, слънчогледите Sonic Bloom може да дадат на хората възможност за получаване на положителни емоции.

© Dan Corson

Днес няма възможност да се изолират зелените зони от мегаполисите – дори в градските паркове хората чувстват натиска на града. На свой ред малки островчета от 3-5 Sonic Bloom може да създадат множество уютни местенца, където да се приседне на пейчица както през деня, така и вечер.

Дан Корсън се опитва да покаже как съвременните технологии може да се приложат за естетични цели и психическо разтоварване на гражданите, измъчени от депресии, психози и стрес.

Източник: CNews R&D

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори