Специални дронове ще пазят канадско летище от птици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

дрон - сокол - робот
Ивайло Красимиров

Международното летище в Едмонтън, Канада планира да използва соколи-роботи за да не се допускат срещи на самолети с птици. Механичните птици ще патрулират около пистите на летище Едмонтън за да гонят другите птици, които често се събират и дори гнездят в района.

Соколите дронове са произведени от холандската фирма Clear Flight Solutions, наподобяват истински соколи, както като окраска, така и по начина, по който движат крилата си. Полетът им над и около пистите ще бъде ръководен от обучени пилоти на дронове.

Като наподобяват истинските хищни птици по окраска, силует и поведение, соколите – роботи ще бъдат неразличими от истинските соколи за другите птици.  Последните инстинктивно реагират при наличието на хищници и бързат да напуснат мястото.

От ръководството на летището са сигурни, че инвестицията си струва и полетите за и от Едмонтън ще са по-безопасни, както за птиците, така и за самолетите и хората.

Само от 2011 до 2015 г. по света е имало 56 000 инцидента предизвикани от сблъсък на птици със самолети. При по-малките самолети има случаи на счупени прозорци, а при големите има възникнали повреди на двигателите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори