Според съобщение на НАСА, Деветата планета може да е част от Слънчевата система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ESO/Tom Ruen/nagualdesign
Ивайло Красимиров

Деветата планета

Този месец НАСА разпространи прессъобщение, в което се казва, че е много вероятно нашата Слънчева система да има девета планета – дори ако се окаже трудно тя да бъде намерена.

Планетата може да има маса, десет пъти по-голяма от тази на Земята и да бъде разположена двадесет пъти по-далеч от слънцето в сравнение с Нептун. Това трябва да е „Планета девет“ и макар че е много трудно да се осигурят ясни доказателства за нейното съществуване, някои учени са абсолютно убедени, че тя е там.

Шестте най-отдалечени известни обекти в Слънчевата система с орбити, които се намират извън Нептун (магента), имат наклон и подравняване, които могат да се поддържат само от външна сила. (снимка: Caltech / R Hurt, IPAC)

Шестте най-отдалечени известни обекти в Слънчевата система с орбити, които се намират извън Нептун (магента), имат наклон и подравняване, които могат да се поддържат само от външна сила. (снимка: Caltech / R Hurt, IPAC)

„Сега има пет различни линии на наблюдателни доказателства, сочещи за съществуването на Планета Девет“, казва Константин Батигин, планетарен астрофизик в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), който е част от екип, издирващ планетата.

„Ако трябва да премахнете това обяснение и да си представите, че Деветата планета не съществува, тогава генерирате повече проблеми, отколкото решавате. Изведнъж имате пет различни пъзела и трябва да излезете с пет различни теории, за да ги обясните.“

Доказателствата

В документ от 2016 г. Батигин и съавторът Майк Браун публикуват разяснения за шест известни обекта в пояса на Кайпер, които се държат доста странно. Всички те имат елиптични орбити, сочещи в същата посока, и всички тези орбити са наклонени по еднакъв начин. И двата факта представляват улики за присъствието на Деветата планета.

Компютърните симулации, които взимат под внимание хипотезата за наличие на планетата, показват, че трябва да има и няколко други тела с по-екстремни наклони от слънчевата равнина, от порядъка на 90 градуса. Браун разбрал, че астрономите вече са наясно с пет такива обекта, което означава, че природата се е вместила в симулациите.

Деветата планета ще обясни защо равнината, в която са орбитите на другите планети е наклонена с около шест градуса от екватора на Слънцето: с течение на времето отдалечената гравитация на Деветата планета е накарала цялата равнина на Слънчевата система да се отклонява от центъра.

И накрая, има обекти в Кайперовия пояс, които орбитират в обратната посока на всичко останало в нашата Слънчева система.

„Никой друг модел не може да обясни странностите на тези орбити с висока наклоненост“, обяснява Батигин. „Оказва се, че Деветата планета е естествено обяснение. Тези обекти са били изкривени от равнината на Слънчевата система с помощта на Деветата планета и след това са били повлияни от Нептун. “

Въз основа на поведението на тези отдалечени обекти, астрономите вярват, че Деветата планета е Супер Земя, масивна скалиста планета, която е изключително разпространена във Вселената, но която (засега) странно липсва в нашата Слънчева система. В продължение на милиони години, образувана близо до Слънцето, Деветата планета вероятно е била изхвърлена далеч навън или дори може да е била „заловена“ от Слънцето на друга система.

Батигин и Браун използват телескопа Subaru в Хавайската обсерватория Mauna Kea, за да продължат търсенето си на Деветата планета. Според Батигин, този телескоп е най-добрият инструмент, с който може да се издирва нещо невероятно и далечно в огромното пространство на небето.

Въпреки това, Деветата планета не е единственото обяснение за наблюдаваното орбитално поведение на телата в Слънчевата система. Неотдавнашно проучване на външната част на Слънчевата система откри над 800 транс-нептунови обекти. Тази материя също би могло да има ефект върху накланянето на равнината, наблюдавана в различни орбити.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори