Странен артефакт може би е свързан с НЛО и с гибел на животни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На 14 януари сутринта журналистите от регионалния вестник „Нашая газета“ в Костанай (Казахстан, Западен Сибир) получили информация, че в село Баганали било открито… яйце с ембрион на динозавър. Като се посмели над шегата, те все пак изяснили подробностите и не съжалили.

„Преди седмица огнярят на нашето училище откри странен пашкул в купчина въглища, той започнал да го докосва с лопатата и пашкулът се разтворил, като излязло нещо меко блестящо сиво, с дължина 20 сантиметра – разказва директорът на Баганалското средно училище Кайрат Кайдаулов. – Температурата навън в този момент била минус 30 градуса и за 40 минути извън обвивката това нещо не замръзнало. В крайна сметка огнярят взел остатъците от пашкула заедно със съдържимото у дома си.“

Самият огняр Генадий Кузнецов разказал на журналистите следното:

„Открих пашкула около 16 часа на 7 януари, Рождество“ (тогава руснаците празнуват Коледа), в този момент гребях въглища в двора на училището, когато изведнъж лопатата пропадна в някаква празнина. Започнах да разчиствам въглищата с лопатата и се натъкнах на пашкул с продълговата форма, по размери приличаше на топка за американски футбол.костанайски артефактЩом докоснах повърхността, лопатата прилепна към пашкула. Започнах да дърпам инструмента към себе си, обвивката започна да мърда и се разкъса, а вътре мърдаше ей това нещо, то беше бяло, докато не го засипаха въглищата.

Интересно ми беше какво е това, затова взех съществото у дома си, тъй като можеха да го надушат кучетата, а така можех да го дам някъде за изучаване. През цялото това време съхранявах останките в килера и преди това ги измих с вода, няма никаква миризма от съществото.“

Въглищата, в който бил намерен пашкулът, били стоварени край сградата на училището през май 2015 година.огняр, въглища, КостанайОбществената организация „Космопоиск“ по изследване на аномални явления, основана при московския авиационен институт през 1980 година, също се заинтересувала от случая. Нейният създател Вадим Чернобров през февруари заминал за няколко дни в Костанай. Той взел проби от артефакт, открит през януари в купчина въглища от училищен огняр и ги изпратил в Москва за независимо изследване.

„В този регион имахме и друг интерес – разказва изследователят пред „Костанайские новости“. – Странно, но от този момент и до средата на ноември от вашата област към нас са пристигнали редица съобщения за НЛО. Нашите архиви са вече на четиридесет години и аз твърдя, че такъв брой сигнали от един регион не е имало никога.

И не е работата в количеството, много свидетелства се кръстосваха, тоест непознати помежду си хора ни описваха еднакви явления. Последното такова съобщение датира от 15 ноември. Освен изследването на артефакта включително проверявах тези свидетелства, срещах се и разговарях с хора.“

Още по времето на гибелта на сайги (вид антилопи – б.р.) се появила версията за извънземна намеса. В голяма степен поради намирането на измрели животни в региона от странна топка, предполагаемо с космически произход. Също така английското издание Daily Express свързало съобщенията за НЛО и смъртта на животните. Тази версия не намерила голяма подкрепа. И все пак да отбележим, че учените и до днес не са на едно мнение за причините за гибелта на животните.

Вадим Чернобров разказал още по-неочакван неща:

В миналото съм работил като инженер-конструктор на аерокосмически летателни апарати и не съм склонен към преструвки. Статистиката е такава, че повече от 90% от постъпващите към нас сигнали остават измислици. НЛО не е това, за което пишат по вестниците. Ние ценим реалните свидетелства, например следите от приземяване на НЛО и не тези, които са забележими визуално. Те може да се подправят и шегаджиите са предостатъчно.

Работата е там, че е важна не картината, важно е как тези следи въздействат върху уредите – върху магнтитометъра, уреда, измерващ електростатиката. Също така сме забелязали, че на местата на кацане на НЛО се наблюдава стерилизиране на почвата на дълбочина 20-30 сантиметра. Очевидци, които могат да покажат мястото на кацане, са много редки. Но в Костанай се намериха. Бях на мястото и съм склонен да си мисля, че не им се е привидяло.

Най-интересното е, че това се е случило буквално на две крачки от мястото, където се складират въглищата. След това ги разпращат в различни населени места от областта. Очевидци твърдят, че са видели това необичайно явление на 15 ноември миналата година. Тоест в деня, след който към нас престанаха да постъпват свидетелства от Костанай.

– С други думи въглищата в село Баганали има връзка със…?

– Не съм склонен да свързвам явления, които не съм изучил докрай. Изследванията в Москва още не са проведени и не мога да твърдя, че това е част от стомах. Огнярят все пак твърдеше, че артефактът се е движил и ми е трудно да си представя, че този замръзнал предмет, открит във въглищата, изведнъж е започнал да се съкращава. Ако нашето изследване потвърди популярната догадка, какво пък – вашият случай ще попадне в онези 90% на митове и легенди. Но засега наоколо има прекалено много съвпадения.

Да отбележим, че авторът на сензацията Генадий Кузнецов вече не работи като училищен огняр. Както съобщили в училището, той напуснал селото и заминал в Астана.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Преживявания

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори