Супер модерният телескоп Джеймс Уеб заменя Хъбъл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В скоро време ще започне да работи най-мощният създаван някога телескоп – Космическият телескоп Джеймс Уеб. За да даде представа за неговите способности и неговата чувствителност, нобеловият лауреат Джон Мадър казва, че с него може да бъде видян бръмбар на Луната.

Телескопът Джеймс Уеб ще бъде наследник на легендарния си предшественик Хъбъл, но ще бъде по-добър от него буквално във всички аспекти. Джеймс Уеб ще има 18 шестоъгълни огледални сегмента, което ще даде възможност за 100 пъти по-голям обзор в сравнение с предлагания от Хъбъл. Новият космически телескоп ще бъде способен да открива инфрачервена светлина многократно по-слаба от тази, която Хъбъл намира.

Учените са сигурни, че новият телескоп ще „отвори“ космическото пространство както никога досега.

За да са сигурни в работата на Джеймс Уеб, учените са го затворили в специална камера в Космическия център на НАСА  в Хюстън. Условията в камерата са такива, при каквито телескопът ще работи в бъдеще. Температурата при която телескопът ще действа в орбита е малко над абсолютната нула, затова и той е тестван при такава супер ниска температура.

Когато тестовете в Хюстън приключат, телескопът ще бъде преместен в Калифорния. Там той ще бъде монтиран към спътника с който ще обикаля в орбита около Земята, а на самия телескоп ще се монтира предпазен слънчев щит, който има размерите на тенис корт.

След повече от две десетилетия в които телескопът Джеймс Уеб беше проектиран и произведен, той ще бъде готов за извеждане в орбита през октомври 2018 г., а първите изследователски задачи ще изпълни през 2019 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори