Йелоустоун надмина мащабите на въображението

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Norbert Rosing, National Geographic Stock
Антония Михайлова

Продължителни изследвания на учените от университета Бригъм Йънг (BYU) са установили следи от мащабно изригване, случило се преди милиони години. Откритието е направено на фона на новината за поредното увеличение на Йелоустоунската калдера.

„В южната част на щата Юта открихме вулканични отлагания, които достигат почти 4 км дълбочина – казва проф. Ерик Кристиансен, геолог от университета Бригъм Йънг. – Представете си мащаба на това изригване.”

Страшното събитие, което се е случило около 30 млн. години след измирането на динозаврите, се оказало катастрофално за местната фауна. Специалистите смятат, че именно то може да е довело до гибелта на северноамериканските носорози, камили, някои видове костенурки и дори палмови дървета, чиито останки са открити във вулканичните отлагания.

„В това е опасността на всички супервулкани – обемите на изхвърляне при техните изригвания се измерват с хиляди кубически километри”, казва ученият.

Според специалистите преди 25-30 млн. години изпод земята са изригнали около 5500 куб. км магма, а самото стихийно бедствие продължило не по-малко от седмица. Вулканичното вещество покрило огромна площ, простираща се от централната част на Юта до щата Невада.

В местност с името Ва Ва Спрингс на източния склон на долината Ва Ва геолозите открили епицентъра на изригването.

Резултатите от изследването са публикувани сп. GeoScienceWorld.

„Ерозията постепенно е нивелирала всички следи от вулкана, правейки ги незабележими на фона на околния пейзаж – казва Кристиансен. – Търсенето им ни отне години.”

В същото време на годишната конференция на Американския геофизичен съюз (AGU Meeting 2013) в Сан Франциско учените от университета на Юта поднесли по-тревожни новини. Според данните на изследователите калдерата на Йелоустоун се оказала значително по-голяма, отколкото се смятало по-рано.

Наскоро беше обявено, че резервоарът с магма в тази гореща точка от планетата продължава да се увеличава и сега, според последните изчисления, той заема територия 90 на 30 км. Смята се, че натрупаните запаси разтопени породи може да достигат от 200 до 600 куб. км.

„Нямаме други примери за по-голям вулкан”, казва Джейми Фарел от университета на Юта.

Покритата с гейзери и горещи източници територия на националния парк Йелоустоун се намира в северозападната част на САЩ, между щатите Уайоминг, Монтана и Айдахо. Известно е, че спящият в Йелоустоун супервулкан е изригвал поне три пъти, като последният е бил преди около 640 000 години и по оценките на учените скоро може да настъпи поредното му изригване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори