Световният потоп ни залива до 100–200 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Нивото на водата в Световния океан след 100–200 години неизбежно ще се покачи с повече от метър, съобщава Франс прес, като се позовава на НАСА.

„Повече от 150 милиона души, от които повечето в Азия, живеят на един метър от текущото равнище на водата“, отбелязва директорът по геонаука на НАСА Ммхаел Фрайлих (Michael Freilich).

Под заплаха от потоп може да се окажат някои крайбрежни щати на САЩ, както и такива големи градове като Сингапур и Токио, пише РИА Новости.

„Има вероятност, че той (потопът) напълно ще изтрие от лицето на Земята някои народи, живеещи на островите в Тихоокеанския басейн“, добавил ученият.

Тъй като ледените покривки на Гренландия и Антарктида се топят все по-бързо, нивото на водата в океана също се покачва по-активно, отколкото в предишните години.

Професорът от Калифорнийския университет, глациологът Ерик Ригнот (Eric Rignot), подчертава, че тъй като температурата на атмосферата на планетата постепенно нараства, темповете на топене на ледовете също се увеличават.

Учените се разминават в оценките на това, с каква скорост ще се топят полярните ледове. Според данните от последния отчет на Междуправителствената група експерти по изменение на климата нивото на водата към края на столетието ще се повиши с 30–90 сантиметра.

Но ако ледовете се топят активно, само след 100–200 години нивото на водата в океана може да се покачи с три метра, отбелязва участникът в програмата на НАСА по изследване на криосферата Том Вагнер.

Глобалното затопляне гони хората от градовете

Специалистите от изследователския център American Progress твърдят, че глобалното затопляне може да предизвика поредното преселение на народи, съобщава Sentinel Republic.

Центърът е публикувал данните от многогодишен анализ за повишението на морското равнище и измененията на бреговите линии от урагани и други стихийни бедствия.

Според изследователите тези сведения показват възможните негативни последствия от затоплянето на климата. Освен това учените смятат, че преселението на народи на нашата планета вече е започнало. Първи с това се сблъскали коренните жители на Аляска.

Техният живот в последните години значително се усложнил. Поради топящите се ледове и настъпващата на сушата вода те са принудени да напускат селата си и да се преместват на други места. Според съавтора на изследването Катлин Кели в момента жителите на Аляска страдат от измененията на климата повече от другите жители на Земята.

Но това е едва началото на глобален процес. Учените не изключват, че всеобщото затопляне ще започне масово да гони хората от градовете.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори